Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sejem prehrambene industrije Gulfood v Dubaju

Dubaj, 18.–22. februar 2018 - Na preko 120.000 m² razstavnega prostora se je na sejmu prehrane, brezalkoholnih pijač in storitev na področju prehrambne industrije, z nazivom Gulfood 2018, predstavilo preko 5.000 razstavljavcev iz 120 držav, med njimi tudi 24 EU držav z lastnimi paviljoni.

 

Kljub temu, da se Slovenija ni predstavila z lastnim paviljonom, so bila na sejmu predstavljena tudi slovenska podjetja, in sicer Skupina Žito (Natura, Maestro, Gorenjka, Šumi in 1001 Cvet) in Oljarna Kocbek s paleto bučnih olj in prestižnih izdelkov na podlagi bučnih semen (temna čokolada z bučnimi semeni, med z bučnimi semeni, tartufi in "lušt" paradižnik v bučnem olju), v okviru lokalnega podjetja Gourmet House Caviar (gourmethouse.com), ki ima poleg Dubaja izpostave tudi v Hongkongu, New Yorku in Londonu. Dodatno je bilo na sejmu prisotno tudi slovensko podjetje z gorsko izvirsko vodo 902.


Združeni arabski emirati (ZAE) so v letu 2017 uvozili 83 odstotkov, leta 2016 pa 85 odstotkov hrane za lastne potrebe. V strategiji razvoja ZAE do leta 2021 so jasno zapisali, da želijo povečati proizvodnjo hrane za lastne potrebe, le-ta pa ne sme ogroziti njihovih visokih načrtov glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. Na letošnjem sejmu Gulfood 2018 je bil poseben prostor namenjen tudi najbolj inovativnim rešitvam (v večini je šlo za startupe) na področju proizvodne hrane na pokritih površinah. Kot zanimivost dodajamo, da tovrstne pokrite površine potrebujejo poleti veliko več vode za hlajenje kot za samo namakanje kmetijskih kultur.


ZAE postajajo tudi zelo pomemben proizvajalec prehrambnih izdelkov v regiji. Tako so njihova podjetja v letu 2017 v tujini investirala preko 8 milijard ameriških dolarjev v zakup zadostnih količin žit, poljščin, sadja, zelenjave in živih živali (ovac, kokoši in goveda) za nadaljnjo dodelavo v ZAE.


Sejma se je udeležil Bernard Šrajner, začasni odpravnik poslov na Veleposlaništvu RS v Abu Dabiju.