Skoči na vsebino

NOVICA

Uradni obisk ministrice za zunanje zadeve Avstralije Julie Bishop

Ljubljana, 23. februar 2018 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na uradnem obisku v Sloveniji gostil ministrico za zunanje zadeve Avstralije Julie Bishop. To je bil prvi obisk na ravni ministra za zunanje zadeve Avstralije v samostojni Republiki Sloveniji. Osrednje teme pogovorov med ministroma Erjavcem in Bishop so bile krepitev dvostranskih odnosov, gospodarsko sodelovanje med državama, odnosi med EU in Avstralijo, multilateralno sodelovanje s poudarkom na področju človekovih pravic, globalni izzivi, aktualna regionalna vprašanja ter slovenska skupnost v Avstraliji.

 

Minister Erjavec je izrazil zadovoljstvo z realizacijo prvega obiska na ravni zunanjega ministra Avstralije v Republiki Sloveniji in poudaril zelo dobre in prijateljske odnose med državama. Ob tem je izrazil upanje, da je obisk izhodišče za nadaljnjo krepitev političnega dialoga na visoki ravni med državama.

 

Možnosti za poglobitev sodelovanja obstajajo na področju gospodarstva, predvsem v smislu povečanja naložb. Minister Erjavec je poudaril interes Slovenije za sklenitev konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med državama, ki bi prispevala k možnostim za okrepitev sodelovanja na gospodarskem področju.

 

Ministra sta potrdila tudi obojestranski interes za okrepljeno sodelovanje na področju človekovih pravic, tudi v okviru delovanja v Svetu za človekove pravice, kjer je Slovenija trenutno predsedujoča,  Avstralija pa je bila prvič izvoljena v mandat.

 

Državi tudi sicer zelo dobro sodelujeta v mednarodnih forumih. Avstralija je bila med prvimi državami, ki so v Organizaciji združenih narodov podprle slovensko pobudo o razglasitvi mednarodnega dneva čebel.

 

V kontekstu varnosti in stabilnosti je minister Erjavec poudaril številne izzive, pri čemer je posebej predstavil pogled na dogajanje na Zahodnem Balkanu, v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Ministra sta se pogovarjala tudi o problematiki radikalizacije in boja proti terorizmu. Gre za enega od najpomembnejših varnostnih izzivov, ki je obe državi združil tudi v Globalni koaliciji zoper Daesh. Ministrica Bishop je predstavila avstralski pogled na razmere v tihomorski regiji in na območju jugovzhodne Azije.

 

Ministra sta izmenjala tudi stališča o izzivu nenadzorovanih migracij, s katerim se sooča današnja globalizirana mednarodna skupnost. Strinjala sta se, da je problematiko migracij najproduktivneje nasloviti v okoljih, ki generirajo nenadzorovane migracijske tokove.

 

Minister Erjavec je podprl prizadevanja za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med Avstralijo in EU, za katerega je avstralska sogovornica menila, da bi obema stranema zagotovo prinesel številne koristi, pri čemer se EU ni potrebno bati kmetijskih proizvodov iz Avstralije, saj gre na tem področju pretežno za trgovinski presežek na EU strani. Sklenitev tega sporazuma bi predstavljala pomemben signal za odprto in prosto trgovino.

 

Pomemben povezovalni element med državama predstavlja tudi slovenska skupnost v Avstraliji, ki šteje okrog 20.000 ljudi. Avstralska ministrica je potrdila tvorno vlogo, ki jo igra slovenska skupnost kot del avstralske družbe.

 

Ministrico Bishop je v okviru njenega prvega obiska v Sloveniji na pogovor sprejel tudi predsednik države Borut Pahor, na medenem zajtrku pa jo je gostil podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.