Skoči na vsebino

NOVICA

Državni sekretar Mirošič na obisku v Prištini o približevanju Kosova EU

Priština, 12. februar 2018 - Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič, ki spremlja predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na dvodnevnem uradnem obisku na Kosovu, se je ločeno sestal z namestnikom kosovskega zunanjega ministra Antonom Berisho.  

 

Glavna tema pogovora je bilo približevanje Kosova Evropski uniji in nedavno objavljena nova širitvena strategija EU za Zahodni Balkan. Državni sekretar Mirošič je Kosovo pozval k spoštovanju mednarodnih zavez in poudaril pomen vladavine prava. Sogovorniku je zagotovil nadaljnjo slovensko podporo kosovskim prizadevanjem pri izvajanju potrebnih reform na evro-atlantski poti.

 

Namen obiska je bil tudi pregled dvostranskih odnosov, ki jih zaznamuje dobro sodelovanje na številnih področjih. Sogovornika sta izmenjala ocene o razmerah v regiji in o regionalnem sodelovanju s poudarkom na pomenu krepitve regionalnega dialoga in medsosedskega sodelovanja, kjer bo, tudi prek procesa Brdo - Brioni, še naprej aktivno prispevala tudi Slovenija.

 

Po pogovorih s slovenskim kolegom se je Berisha zahvalil Sloveniji za podporo, ki jo je vedno nudila Kosovu in za čestitke ob prihajajoči 10. obletnici neodvisnosti Kosova, ki jih je sogovorniku prenesel državni sekretar Mirošič.