Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na ministrskem srečanju Globalne koalicije zoper Daesh v Kuvajtu

Kuvajt, 13. februar 2018 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se danes v Kuvajtu udeležuje ministrskega srečanja Globalne koalicije zoper Daesh, kjer je obvestil o aktivnostih Slovenije v boju proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in preprečevanju radikalizacije. Regija Zahodnega Balkana ostaja za Slovenijo področje posebnega interesa in Slovenija je v njej posebej prepoznana s pobudama WBCTi in IISG, ki sta postali tudi del politik EU. Minister Erjavec je izpostavil tudi okrepljeno sodelovanje Slovenije v Koaliciji, v okviru katere v Erbilu od konca januarja 2018 deluje že peti slovenski kontingent (pripadniki Enote za specialno delovanje), ki pomaga pri usposabljanju oboroženih sil iraškega Kurdistana.

 

Zunanji ministri so poudarili, da je Daesh izgubil 98 odstotkov ozemlja, kar pomeni, da je bilo izpod njegove nadvlade osvobojenih več kot 7 milijonov ljudi. V Sirijo se je že vrnilo 770.000 sirskih, v Irak pa 3,2 milijona iraških beguncev. Z izgubo ozemlja je Daesh povečal število terorističnih napadov in še vedno predstavlja nevarnost, zato moramo napore usmeriti tudi v preprečevanje njegovih aktivnosti v kibernetskem prostoru.

 

Slovenija aktivno sodeluje, podpira in se pridružuje mednarodnim pobudam in ukrepom v boju proti terorizmu. Od leta 2014 sodeluje v Globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh, ki jo sestavlja 74 držav in organizacij, med drugim skoraj vse članice Nata in EU. Cilj koalicije je popoln poraz Daesha, tako na vojaškem, ideološkem kot tudi propagandnem področju, pri čemer sta mdr. pomembna stabilizacija območij, osvobojenih izpod njegovega vpliva kot tudi preprečevanje njegovega financiranja.

 

Minister Erjavec je izpostavil pomen enotnega odgovora mednarodne skupnosti in predstavil aktivnosti Slovenije na področju boja proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in radikalizaciji. Omenil je, da je Slovenija posebej osredotočena na področje Zahodnega Balkana, kjer je prepoznana s pobudo WBCTi (Western Balkans Counter Terrorism Intitiative) ter njeno širitvijo na celotno notranjo varnost na območju JVE s pomočjo modela Integrativnega upravljanja notranje varnosti (Integrative Internal Security Governance - IISG). Minister Erjavec je opozoril tudi na tuje teroristične borce povratnike, ki zaradi daljše izpostavljenosti indoktrinaciji, usposobljeni v rokovanju z orožjem in vojaških taktikah, predstavljajo dodatno in resno grožnjo.

 

Slovenija pozornost posveča tudi naslavljanju vzrokov, ki vodijo v nasilni ekstremizem, radikalizacijo in terorizem. Mladim, ki so posebej ranljiva skupina, ko gre za omenjene grožnje, je potrebno nuditi pozitivne alternative v smislu odvračanja od negativnih perspektiv.