Skoči na vsebino

NOVICA

Tirolska prevzela predsedovanje Strategije EU za Alpsko regijo

Innsbruck, 8. februar 2018 – Veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju mag. Ksenija Škrilec in nacionalna koordinatorka za makroregionalne strategije mag. Andreja Jerina sta se udeležili dogodka ob prevzemu predsedovanja Tirolske Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP) v letu 2018. Dogodek je potekal na visoki politični ravni, tudi z udeležbo predsednika Avstrije Alexandra Van der Bellena ter predsednika vlade Avstrije Sebastiana Kurza.

 
Ob tej priložnosti je bil Tirolski predan tudi simbol, najstarejše kolo, staro 5200 let, ki si ga države predajajo ob prevzemu predsedovanja. Kolo je bilo najdeno na ljubljanskem barju in nosi veliko sporočilno vrednost. Predstavlja inovativnost, razvoj, povezovanje in nosi mnoga druga sporočila, pomembna in aktualna za Alpski prostor. Govori tudi o tem, da države in dežele, ki sodelujejo v EUSALP, med drugim povezuje izjemna kulturna dediščina.

 

Deželni glavar Tirolske Günther Platter je ob tej priložnosti predstavil vsebinske prioritete predsedovanja, ki bodo osredotočene predvsem na področje mobilnosti, trg dela, naravne vire, naravne nesreče in energijo. Prepričan je, da lahko gospodarsko, politično in družbeno sodelovanje v osrčju Evrope okrepimo, zato je slogan tirolskega predsedovanja EUSALP: oblikujmo.prihodnost.skupaj – V interesu Alp!