Skoči na vsebino

NOVICA

DS Logar in pomočnik sekretarja Mitchell o odnosih med Slovenijo in ZDA

Washington, 6. - 7. februar 2018 – Državni sekretar Andrej Logar in pomočnik ameriškega državnega sekretarja za evropske zadeve Wess Mitchell sta opravila bilateralne politične konzultacije med Slovenijo in ZDA.

 

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama trdni in strateškega pomena za obe strani, saj ju povezuje tradicionalno prijateljstvo, zavezništvo v Natu ter uspešno sodelovanje pri vrsti mednarodnih vprašanj. Soglašala sta, da je za krepitev medsebojnih odnosov pomembna tudi izmenjava obiskov na vseh ravneh.

 

V pogovoru sta osrednjo pozornost namenila aktualnim razmeram v Evropi, s poudarkom na Zahodnem Balkanu. DS Logar je sogovorniku pojasnil stanje uresničevanja arbitražne odločbe med Slovenijo in Hrvaško ter pomen, ki ga ima spoštovanje vladavine prave na Zahodnem Balkanu in v Evropski uniji. Predstavil je tudi pravkar objavljeno strategijo EU do Zahodnega Balkana ter ZDA povabil k aktivni vlogi in bilateralnem sodelovanju s Slovenijo v okviru pobud v regiji.

 

DS Logar je pomočnika sekretarja Mitchella povabil tudi k udeležbi na letošnjem Strateškem forumu Bled.

 

DS Logar se je v okviru obiska sestal še z nekaterimi drugimi sogovorniki na ameriškem zunanjem ministrstvu. Z namestnico pomočnika državnega sekretarja Erin Barclay se je pogovarjal o sodelovanju obeh držav v okviru OZN in drugih mednarodnih organizacij, kjer pomembno priložnost za intenzivnejše sodelovanje v letu 2018 predstavlja predsedovanje Slovenije Svetu za človekove pravice.

 

Z namestnikom pomočnika sekretarja Michaelom Ratneyjem pa je obravnaval aktualne razmere na Bližnjem vzhodu in predstavil aktualna stališča Slovenije do bližnjevzhodnega mirovnega procesa.