Skoči na vsebino

NOVICA

Javni natečaj Ministrstva za zunanje zadeve za znanstveni članek na temo Mednarodnega kazenskega sodišča

Ljubljana, 6. februar 2018 - Ministrstvo za zunanje zadeve vabi študente dodiplomskega in podiplomskega študija družboslovnih smeri na slovenskih univerzah k sodelovanju na javnem natečaju za najboljši znanstveni članek na temo Mednarodnega kazenskega sodišča (MKS).

 

Ministrstvo prireja natečaj v okviru aktivnosti v letu 2018 za obeležitev 20. obletnice sprejetja Rimskega statuta, s katerim je bilo ustanovljeno prvo stalno mednarodno kazensko sodišče, pristojno za pregon kaznivih dejanj genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in agresije.

 

V času od ustanovitve je MKS postalo prepoznaven globalni akter z vidnimi dosežki in razširilo svoje aktivnosti, hkrati pa se sooča s kritiko in izzivi, ki jih bo treba uspešno obravnavati za utrditev njegove vloge in učinkovitosti. Ob tej priložnosti Ministrstvo vabi študente k pripravi prispevkov, ki bodo spodbudili razmislek o dosežkih in prihodnosti sodišča.

 

V okviru javnega natečaja bosta izbrana dva najboljša prispevka, in sicer članek s pravnega področja in članek s področja družbenih ved. Avtorja izbranih prispevkov bosta prejela priznanje Ministrstva ter dela iz Zbirke Mednarodno pravo, članka pa bosta posredovana v objavo reviji Pravnik oziroma Teorija in praksa. Avtor v celoti najbolje ocenjenega prispevka bo povabljen tudi k sodelovanju na okrogli mizi na temo 20. obletnice Rimskega statuta, ki jo bo Ministrstvo v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani priredilo junija 2018.

 

Rok za prijavo na natečaj je 7. maj 2018.

 

Besedilo natečaja je dostopno TUKAJ.