Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na IV. skupnem srečanju vlad Slovenije in Srbije

Brdo pri Kranju, 1. februar 2018 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je danes udeležil IV. skupnega srečanja Vlade Republike Slovenije in Vlade Republike Srbije. Ob robu srečanja je opravil pogovor z ministrico za evropske integracije Srbije Jadranko Joksimović.

 

Sogovornika sta ocenila, da so meddržavni odnosi na zelo visoki ravni ter da se politični stiki v zadnjih letih krepijo. Strinjala sta se, da je to dobro izhodišče za nadaljnji razvoj sodelovanja.

 

Ministra sta potrdila namero obeh držav po nadaljnjem dobrem sodelovanju na področju nasledstva.

 

Glede razmer v regiji sta se ministra strinjala, da je potrebno še naprej krepiti regionalno sodelovanje in spoštovanje dogovorov. Minister Erjavec je sogovornico seznanil s potekom slovenskega izvajanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško in pri tem opozoril, da je implementacija razsodbe pomembno sporočilo za regijo in tudi EU. Model reševanja mejnih sporov z arbitražo je primeren za reševanje vseh mejnih sporov med državami Zahodnega Balkana, je poudaril minister Erjavec.

 

Minister Erjavec je zagotovil nadaljnjo podporo evropski perspektivi Srbije ter našo konkretno pomoč v EU pogajalskem procesu - ob ustreznem reformnem napredku, kjer je še posebej ključna vladavina prava, bo Slovenija še naprej podpirala visoko dinamiko pogajalskega procesa. Z ministrico sta izmenjala pričakovanja glede napovedane širitvene strategije, ki jo bo februarja predstavila Evropska komisija.

 

Ministrica Joksimović, odgovorna tudi za Podonavsko in Jadransko – Jonsko makroregijo, je pozdravila sodelovanje Slovenije in Srbije na tem področju, ki je zgledno še posebej na področju prometa.

 

Z namenom nadaljnjega razvoja stikov in sodelovanja med različnimi sektorji zunanjepolitičnih resorjev sta minister Erjavec in generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Republike Srbije Veljko Odalović ob robu srečanja obeh vlad podpisala načrt delovnih konzultacij med zunanjima ministrstvoma za leto 2018.