Skoči na vsebino

NOVICA

Poslovni dogodek ob skupni seji Vlad Slovenije in Srbije

Ljubljana, 1. februar 2018 – Danes je v Ljubljani na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ob robu 4. skupne seje Vlad Republike Slovenije in Republike Srbije potekal Slovensko-srbski poslovni forum v organizaciji MZZ in gospodarskih zbornic obeh držav, Javno agencijo SPIRIT in Slovenskim poslovnim klubom. Na poslovnem dogodku, ki se ga je udeležilo preko 170 predstavnikov slovenskih in srbskih podjetij ter predstavniki srbske in slovenske vlade, sta vse prisotne nagovorila tudi predsednika obeh vlad dr. Miro Cerar in mag. Ana Brnabić.

 

Gospodarsko sodelovanje med državama je zelo dobro, intenzivno in razvejano. Republika Srbija je tradicionalno pomembna zunanjetrgovinska partnerica. Blagovna menjava med državama v zadnjih letih kaže trend zmernega naraščanja in presega vrednost 1,24 milijarde EUR. Republika Srbija je po obsegu slovenskih naložb vodilna država v regiji Zahodnega Balkana in ostaja druga država po višini vseh slovenskih neposrednih naložb Republike Slovenije v tujini.

 

Odraz dobrega gospodarskega sodelovanja predstavlja tudi tokratno večsektorsko poslovno srečanje, ki je bilo osredotočeno na pet gospodarskih panog, ki so v neposrednem interesu podjetij iz obeh držav in imajo največ možnosti za realizacijo poslov. Za te panoge, ki so digitalizacija, okolje, turizem, start-up okolje in elektro-kovinska industrija, so bili v sklopu srečanja organizirani ločeni paneli, kjer so udeleženci pod vodstvom panelistov razpravljali o možnostih medsebojnega sodelovanja, poslovanja, reševanja odprtih vprašanj. Razpravam na panelih so se pridružili tudi resorni ministri oz. državni sekretarji obeh držav.

 

Po rednem dogodku, ki se je, kot navedeno zaključil z nagovori obeh predsednikov vlad, so bila organizirana tudi B2B srečanja. 

 

Poslovni dogodek je pripomogel še k povečanju medsebojne prepoznavnosti tako slovenskih kot srbskih gospodarstvenikov ter institucij, pomagal k navezavi novih poslovnih vezi in pripomogel k spodbudi za nadaljnjo krepitev in poglobitev gospodarskega sodelovanja.