Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

Bruselj, 22. januar 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je obravnaval predlog pogajalskega mandata za pogajanja o novem partnerskem sporazumu med EU in skupino afriških, karibskih in pacifiških držav. Ministri so poudarili, da gre za ambiciozen dokument s poudarkom na skupnih interesih katerega namen je preseči tradicionalne odnose donator - prejemnik. Sporazum se bo osredotočal na oblikovanje političnega partnerstva s ciljem izgradnje mirnih, stabilnih, odpornih in uspešnih držav in družb, pospeševanja napredka pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja ter izgradnje zavezništva za učinkovito sodelovanje v mednarodni skupnosti.

 

Svet za zunanje zadeve je obravnaval tudi notranjepolitični, varnostni in humanitarni položaj v Libiji. V kontekstu pregleda in izmenjave pogledov na stanje političnega procesa v Libiji je ministre za zunanje zadeve s pomočjo videokonference nagovoril tudi posebni predstavnik generalnega sekretarja OZN Salame. Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Mogherini je poročala o prvem srečanju tristranske projektne skupine za reševanje in zaščito migrantov in beguncev na migracijskih poteh, ki jo sestavljajo EU, OZN in Afriška unija. Ministri so v razpravi izpostavili pomen vsenacionalnega libijskega spravnega procesa ter poudarili potrebo po zagotovitvi vseh potrebnih pogojev za izvedbo legitimnih in demokratičnih volitev. V zvezi z migracijami so obsodili dejanja kriminalnih združb in pozvali k ukrepanju ter izboljšanju življenjskih razmer migrantov v Libiji.

 

Ministrom za zunanje zadeve se je na neformalnem kosilu pridružil predsednik Palestine Mahmoud Abbas s katerim so izmenjali poglede na stanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa, vlogo EU v procesu in možnosti za krepitev dvostranskih odnosov med EU in Palestino. Predsednik Abbas je izpostavil pomembno vlogo EU v mirovnem procesu in potrebo po zagotavljanju širšega večstranskega okvirja za njegov napredek. Poudaril je tudi pomen medpalestinske sprave in države članice EU pozval k priznanju Palestine. Minister Erjavec je v razpravi poudaril predanost Slovenije k iskanju rešitve bližnjevzhodnega mirovnega procesa v smislu dveh držav. Obsodil je nadaljevanje širjenja naselbin in pozval k spoštovanju mednarodnega prava. Izpostavil je krhkost mirovnega procesa ter pozval k nadaljevanju aktivnosti EU, ki so usmerjene v zagotavljanje nadaljevanja mirovnega procesa vključno s krepitvijo sposobnosti Palestine in aktivnem vključevanju ostalih mednarodnih partnerjev. V ločenem bilateralnem pogovoru sta predsednik Abbas in minister Erjavec pregledala stanje bilateralnih odnosov in izmenjala poglede na trenuten položaj bližnjevzhodnega mirovnega procesa, položaj v Gazi in na Zahodnem bregu ter stanje medpalestinske sprave.