Skoči na vsebino

NOVICA

Zaključen 22. posvet slovenske diplomacije

Brdo pri Kranju, 5. januar 2018 – Drugi, zaključni dan 22. posveta slovenske diplomacije je bil namenjen razpravi o ciljih kulturne in znanstvene diplomacije, aktualnim multilateralnim temam, pripravam na Strateški forum Bled 2018, Strategiji razvoja Slovenije 2030 ter razpravi o aktualnih vprašanjih s področja gospodarstva, financ, digitalizacije in kibernetske varnosti. Udeležence posveta je na začetku nagovoril predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, zaključne besede pa je podal minister Karl Erjavec.

 

Predsednik vlade dr. Cerar je izpostavil dosežke in pozitivne trende slovenskega gospodarstva, k čemur je pomembno prispevala tudi slovenska gospodarska diplomacija. Kar zadeva umeščenost Slovenije v mednarodno okolje, je predsednik najprej ocenil odnose Slovenije s sosednjimi državami, in sicer v največji meri kot dobre. Največji izziv ostajajo odnosi s Hrvaško, ki vztraja na nespoštovanju veljavne razsodbe arbitražnega sodišča o meji med državama. Posebno pozornost je treba posvečati tudi našim rojakom v zamejstvu.

 

V zvezi s prihodnjim razvojem EU je predsednik poudaril, da morajo o prihodnosti EU enakopravno odločati vse države članice EU. Slovenija mora ostati v trdnem jedru EU, prizadevati pa si moramo za močno in enotno EU. Slovenija bo še naprej podpirala tudi reformni proces oz. evropske integracije držav Zahodnega Balkana ter angažiran pristop EU do regije, saj je takšen pristop ključnega pomena za stabilnost in varnost regije.

 

Predsednik dr. Cerar se je slovenskim diplomatom zahvalil za prizadevno in vztrajno delo v korist Republike Slovenije ter izrazil prepričanje, da bodo s takšnim delom nadaljevali tudi v prihodnje.

 

Na panelu o kulturni in znanstveni diplomaciji, v povezavi z gospodarsko diplomacijo, sta kot gosta sodelovala minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc in minister za kulturo Anton Peršak. Minister Peršak je izpostavil ključno vlogo kulturnih izmenjav pri izboljševanju medsebojnega poznavanja med državami, minister Žmavc pa odlično sodelovanje z ministrstvom za zunanje zadeve pri zaščiti interesov in ohranjanju stikov s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

 

Ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj, je v nadaljevanju posveta udeležencem predstavila Strategijo razvoja Slovenije 2030, aktualna vprašanja s področja gospodarstva, financ, digitalizacije in kibernetske varnosti pa so naslavljali minister za javno upravo Boris Koprivnikar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za finance mag. Mateja Vraničar Erman, prof. dr. Mojmir Mrak iz Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani ter mag. Dobran Božič, direktor Urada za varovanje tajnih podatkov.

 

Minister Karl Erjavec je ob zaključku 22. posveta slovenske diplomacije poudaril, da so posveti slovenske diplomacije zelo koristni. Prispevajo k boljši informiranosti slovenskih diplomatov o političnih, finančnih in gospodarskih razmerah v državi ter k poenotenju in koordiniranosti aktivnosti slovenske diplomacije. Gospodarski kazalci v Sloveniji so danes bistveno izboljšani. Tudi zato smo lahko v naših pogovorih s tujimi sogovorniki in visokimi predstavniki samozavestni ter ponosni na Slovenijo. Minister je izrazil tudi prepričanje, da bo Slovenija nekatere težave, ki izhajajo iz razpada nekdanje skupne države, uspešno rešila. Na strani Slovenije je namreč mednarodno pravo, katerega spoštovanje je temelj civiliziranih odnosov v mednarodni skupnosti in delovanja Evropske unije.