Skoči na vsebino

NOVICA

In memoriam dr. Miran Mejak

Ministrstvo za zunanje zadeve je z žalostjo sprejelo novico, da je preminil dr. Miran Mejak, nekdanji diplomat, gospodarstvenik in glavni slovenski pogajalec za nasledstvo po nekdanji SFRJ.

 

29. junija 2001 je pet držav naslednic nekdanje SFRJ – Bosna in Hercegovina, Republika Hrvaška, Republika Makedonija, Republika Slovenija in Zvezna republika Jugoslavija na Dunaju podpisalo Sporazum o vprašanjih nasledstva. Podpis sporazuma je pomenil zaključek desetletnega nestabilnega obdobja po razpadu nekdanje skupne države in je omogočil normalizacijo odnosov med državami, ki so bile še nedolgo tega na nasprotnih straneh oboroženih spopadov.

 

Dr. Mejak je v procesu pogajanj s svojim znanjem, izkušenostjo in modrostjo vodil slovensko delegacijo in odločilno pripomogel, da je bilo končno kompromisno besedilo Sporazuma o vprašanjih nasledstva potrjeno in sprejeto. Popolna uresničitev Sporazuma o vprašanjih nasledstva je še danes eden od osrednjih ciljev slovenske zunanje politike, h kateremu stremi Ministrstvo za zunanje zadeve.

 

Dr. Mirana Mejaka bomo na podlagi njegovega predanega dela in zaslug v Ministrstvu za zunanje zadeve ohranili v trajnem spominu.