Skoči na vsebino

NOVICA

Delovni obisk prvega podpredsednika Vlade in ministra za zunanje zadeve Republike Kosovo

Ljubljana, 19. december 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes na delovnem obisku gostil ministra za zunanje zadeve Republike Kosovo Behgjeta Iso Pacollija.
 
Glavna tema pogovora je bilo dvostransko sodelovanje, s poudarkom na gospodarskem in razvojnem sodelovanju. Pomembno mesto v dvostranskih odnosih med državama namreč pripada gospodarskemu sodelovanju. Slovenija je na Kosovu na četrtem mestu med tujimi investitorji, slovenske neposredne naložbe, ki so usmerjene v različne sektorje gospodarstva, znašajo približno 188 mio EUR. Vrednost blagovne menjave med Slovenijo in Kosovom je v 2016 znašala 95 mio EUR, pri čemer sta ministra izpostavila trend rasti.
 
Pomembna tema pogovorov je bilo tudi približevanje Kosova Evropski uniji in NATO. Minister Erjavec je kosovsko stran pozval k nadaljevanju izvajanja reform ter sodelovanju z misijo EULEX. Izrazil je trdno podporo Kosovu pri izvajanju zavez iz Stabilizacijsko pridružitvenega sporazuma Kosova z Evropsko unijo. Slovenija bo še naprej podpirala prizadevanja Kosova za dosego vizumske liberalizacije, saj je to eden izmed zelo pomembnih ciljev za prebivalce Kosova. Pri tem je minister Erjavec poudaril pomen izpolnjevanja pogojev za vizumsko liberalizacijo.
 
Kosovski minister za zunanje zadeve Pacolli je predstavil vladne reformne načrte  v kontekstu približevanja EU. Podal je tudi oceno stanja dialoga Beograd - Priština in predstavil pričakovanja Kosova glede nadaljevanja dialoga. 
 
Ministra sta izmenjala ocene o razmerah v regiji in o regionalnem sodelovanju. Minister Erjavec je pri tem poudaril pomen krepitve regionalnega dialoga in konstruktivnega medsosedskega sodelovanja za nadaljevanje izgradnje zaupanja v regiji. K temu bo po svojih močeh, preko procesa Brdo - Brioni, še naprej skušala prispevati tudi Slovenija.

 

Minister Pacolli je ministra Erjavca povabil na obisk na Kosovo, do katerega naj bi predvidoma prišlo v prvi polovici 2018. Ta obisk bo namenjen tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.
 
Ministra Pacollija sta v okviru delovnega obiska sprejela tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Državnega zbor dr. Milan Brglez.