Skoči na vsebino

NOVICA

Izjava o odločitvi ZDA o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela

Ljubljana, 6. december 2017 – Ministrstvo za zunanje zadeve je resno zaskrbljeno nad odločitvijo ZDA, da Jeruzalem priznajo kot prestolnico Izraela. Odločitev je v nasprotju z dosedanjimi mednarodnimi dogovori in lahko vodi v dodatne napetosti na terenu ter škoduje naporom mednarodne skupnosti v iskanju rešitve izraelsko-palestinskega konflikta.

 

Ministrstvo ob tem ponovno opozarja, da sta mir in stabilnost možna le ob spoštovanju mednarodnega prava, vključno s številnimi resolucijami Generalne skupščine in Varnostnega sveta OZN, na čelu z resolucijo 478 (1980), ki poziva k opustitvi vseh pravnih in administrativnih ukrepov, ki spreminjajo ali lahko spremenijo status Jeruzalema.

 

Rešitev dveh držav, dosežena skozi pogajanja in ob spoštovanju osnovnih načel mednarodnega prava, z Jeruzalemom kot bodočo prestolnico obeh držav, je edina možna pot do miru in stabilnosti tako za Izrael in Palestino kot za celotno regijo.

 

Tako kot od izraelske in palestinske vlade pričakujemo proaktivne in pozitivne korake k vzpostavitvi pogojev za ponovni zagon pogajanj, tudi od vseh ostalih akterjev mednarodne skupnosti pričakujemo odgovoren in usklajen pristop, ki bo v konstruktivno podporo mirovnemu procesu in rešitvi dveh držav.