Skoči na vsebino

NOVICA

Drugi dan zasedanja zunanjih ministrov NATA

Bruselj, 6. december 2017 - Drugi dan zasedanja zunanjih ministrov Severnoatlantskega zavezništva, ki se ga udeležuje vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je bil v prvi vrsti namenjen projiciranju stabilnosti izven meja Nata ter vlogi le tega v boju proti terorizmu. Zunanji ministri so se sestali tudi v formatu Komisije Nato-Gruzija, medtem ko je bila razprava med delovnim kosilom namenjena Natovi politiki odprtih vrat.

 

Jutranji del zasedanja je bil namenjen zasedanju Komisije Nato-Gruzija. Zunanji ministri Nata so v razpravi z gruzijskim ministrom Janelidzejem med drugim naslovili odnose in sodelovanje med Natom in Gruzijo, kot tudi širšo regionalno varnost. Ministri Nata so Gruziji zagotovili nadaljnjo politično in praktično podporo. Minister Erjavec je dejal, da bo Slovenija tudi v letu 2018 prispevala v Okrepljen paket ukrepov Nato-Gruzija.

 

V razpravi o projiciranju stabilnosti, ki je ključno za zagotavljanje stabilnosti samega zavezništva, je bil velik del namenjen boju proti terorizmu. Minister Erjavec je v svojem nastopu podčrtal pomen projiciranja stabilnosti izven meja Nata, pri čemer je vitalnega pomena sodelovanje tako z državami partnericami, kot z mednarodnimi organizacijami, še zlasti v boju proti terorizmu. Izpostavil je tudi potrebo po spremljanju aktivnosti na Zahodnem Balkanu, saj je za varnosti Nata temeljnega pomena predvsem stabilnost neposredne soseščine.

 

Srečanje zunanjih ministrov NATO se je zaključilo z izmenjavo stališč devetindvajseterice o prihodnji podpori prizadevanjem držav, ki si želijo postati polnopravne članice Severnoatlantskega zavezništva. Natova politika "odprtih vrat" je, po besedah ministra Erjavca, eno najučinkovitejših orodij pri projiciranju stabilnosti, posebej še na Zahodnem Balkanu,  saj se je transatlantska varnost z vsako širitvijo dodatno okrepila. "V naslednje pol leta od Vrha, ki bo potekal v Bruslju, velja najti način, da ta politika zavezništva ostane verodostojna in dosegljiva za države aspirantke," je menil vodja slovenske delegacije. Slovenija je ob tej priložnosti posebej izpostavila Makedonijo, ki se po politični krizi ponovno osredotoča na reformni proces. Takšen pristop jo postavlja v položaj resne kandidatke za naslednjo članico Zavezništva.

 

Ob robu ministeriala je minister Erjavec opravil pogovor z ameriškim državnim sekretarjem Tillersonom. V njem sta se dotaknila vprašanja nerešenih meja na Zahodnem Balkanu, ki lahko še dodatno povečajo napetosti v regiji, poslabšujejo  medsosedske odnose in ogrožajo evroatlantsko perspektivo regije.