Skoči na vsebino

NOVICA

Vrh Pobude 16+1

Budimpešta, 27. november 2017 - v Budimpešti je potekal 6. vrh predsednikov vlad držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (pobuda 16+1), ki se ga je kot članica delegacije predsednika vlade dr. Mira Cerarja udeležila generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na MZZ mag. Alenka Suhadolnik. Ob robu zasedanja je potekal Poslovni forum, na katerem je v organizaciji SPIRIT Slovenija v okviru tematskih omizij in b2b srečanj s potencialnimi kitajskimi partnerji sodelovalo več kot 20 slovenskih podjetij.

 

Na vrhu so bile sprejete Smernice iz Budimpešte, ki povzemajo pretekle aktivnosti članic po Vrhu v Rigi in navajajo nove aktivnosti v l. 2018. Pri pogajanju o vsebini dokumenta je v vlogi nacionalnega koordinatorja Pobude 16+1 aktivno sodelovalo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.


Srečanje v formatu 16+1 predstavlja pobudo Kitajske, s katero si slednja prizadeva okrepiti sodelovanje na področju gospodarstva – s poudarkom na infrastrukturi, energetiki, znanosti, kulturi, izobraževanju in turizmu z državami Srednje in Vzhodne Evrope.


Slovenija je v l. 2017 aktivno sodelovala na vseh pomembnejših dogodkih Pobude 16+1 vključno z ministrskimi srečanji na področju izobraževanja, kulture, transporta energetike in kmetijstva, kjer Slovenija vodi mehanizem za usklajevanje sodelovanja na področju gozdarstva.

 
V času med 25. in 26. avgustom 2017 je v Sloveniji potekal 12. forum kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Ljudsko republiko Kitajsko ter državami Srednje in Vzhodne Evrope, pod naslovom "Vloga agroživilskih vrednostnih verig na lokalni in globalni ravni".  Dogodka so se udeležili ministri in namestniki držav Pobude 16+1, med njimi minister za kmetijstvo Ljudske republike Kitajske (LRK) Han Changfu.

 
Slovenija je ob robu vrha v Budimpešti podpisala krovni Sporazum o razumevanju (MoU) s Kitajsko glede pobude Pas in cesta (Belt and Road Initiative - BRI), globalno pobudo Kitajske, ki zajema kopensko in pomorsko povezljivost ter vključuje dve tretjini svetovnega prebivalstva v več kot 65 državah. Sporazum je na slovenski strani podpisal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.


Kot rezultat dobrega sodelovanja med državama na kmetijskem področju je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan z direktorjem Uprave za kontrolo kakovosti, inšpekcijo in karanteno, ministrom Zhi Shupingom ob robu Vrha podpisal Protokol o izvozu izdelkov iz medu iz Slovenije na Kitajsko.

 
V okviru gospodarskega sodelovanja Kitajsko se Slovenija zavzema za realizacijo skupnih projektov v visoke tehnologije na obeh trgih.


Slovenija je s sodelovanjem v Pobudi 16+1 poglobila in okrepila gospodarske odnose s Kitajsko. Po petih letih sodelovanja v omenjeni Pobudi že beležimo pozitivne poslovne rezultate. Blagovna menjava Slovenije s Kitajsko še naprej raste s povprečno letno stopnjo 15%.