Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na otvoritvi podružnice Univerze Lomonosov v Kopru

Koper, 20. november 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Kopru udeležil uradne otvoritve slavnostne akademije podružnice Moskovske državne univerze Lomonosov.

 

Ob robu uradnega obiska predsednika RS Pahorja v Ruski federaciji februarja 2017 je bil podpisan Memorandum o ustanovitvi slovenske podružnice Moskovske državne univerze Lomonosov v Kopru, katere slavnostna akademija ob uradni otvoritvi in registraciji podružnice je v Kopru potekala 20. novembra 2017. Otvoritve se je kot slavnostni govornik udeležil minister za zunanje zadeve Erjavec, delegacijo Moskovske univerze Lomonosv pa je vodil rektor, akademik Sadovniči.

 

V svojem pozdravnem nagovoru udeležencem je minister Erjavec izrazil zadovoljstvo, da so uspeli premagati vse izzive, s katerimi so se soočali pri realizaciji tega projekta. Poudaril je pomen odprtja podružnice Moskovske državne univerze Lomonosov v Kopru, s katero se bo pomagalo krepiti gospodarsko sodelovanje med državama. Minister Erjavec je ob tem izpostavil dejstvo, da se je v prvi polovici letošnjega leta obseg gospodarskega sodelovanja med Rusijo in Slovenijo povečal za 26%.

 

Podružnica Moskovske državne univerze Lomonosov v Kopru je postala novo izobraževalno - raziskovalno središče. Pri svojem delovanju se bo med drugim osredotočila na identifikacijo potreb v gospodarstvu za vzpostavitev skupnih študijskih programov, izvajala bo promocijo gospodarskega sodelovanja ter s tem krepila podporo slovensko-ruskim gospodarskim odnosom. Pri tem je pomembna tudi zagotovitev ustreznega kadra in znanja za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama.

Delovanje podružnice bo tudi odlična priložnost za sodelovanje med mladimi oziroma študenti, ki bodo ob študiju imeli možnost spoznavati navade, običaje, tradicijo in kulturo obeh narodov. To predstavlja temelj za uspešno sodelovanje tako na izobraževalnem, gospodarskem, kot na drugih področjih.