Skoči na vsebino

NOVICA

DS Iztok Mirošič na delovnem zajtrku gostil predsednika vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva in slovenske gospodarstvenike

Ljubljana, 14. november 2017 - V okviru uradnega obiska predsednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva v Republiki Sloveniji (13.-14. november 2017) je DS Mirošič 14. novembra 2017 v Vili Podrožnik na delovnem zajtrku gostil PV Makedonije Zorana Zaeva in slovenske gospodarstvenike, ki poslujejo na makedonskem trgu.

 

DS Mirošič je izpostavil odlične odnose med Republiko Slovenijo in Republiko Makedonijo ter tesne stike med državama tako na političnem kot na gospodarskem področju. Slovenija je ena izmed najpomembnejših gospodarskih in razvojnih partneric Makedonije, zato je pomembno, da obe vladi še naprej prispevata k ustvarjanju pozitivne klime in zakonodajnih okvirov, ki bodo spodbujali gospodarsko sodelovanje, še posebej pa investicijsko dejavnost. Prav tako RS podpira stabilnost Makedonije in Jugovzhodne Evrope ter potrebne reforme. Makedonska evroatlantska pot ima polno podporo RS.

 

Trendi gospodarskega sodelovanja med državama so pozitivni: obseg blagovne menjave se je v letu 2016 povečal za 11% v primerjavi z letom 2015 in je znašal 262 mio EUR. Tudi v prvi polovici leta 2017 je zabeleženo povečanje obsega blagovne menjave in sicer za 8% v primerjavi z prvim polletjem lanskega leta.

 

Makedonija je zanimiv trg za slovenske investitorje, saj je na četrtem mestu med državami, kjer Slovenija največ investira. Konec leta 2016 je bilo v Makedoniji za 415,5 mio EUR slovenskih investicij, kar predstavlja 5% povečanje glede na kumulativno vrednost konec leta 2015. Hkrati pa imajo ravno slovenski investitorji v Makedoniji relativno največji delež. Slovenija je glavna država vlagateljica v Makedoniji, sledita ji ZDA in Turčija. Slovenske investicije so usmerjene predvsem v trgovino, zavarovalništvo ter kemično in avtomobilsko industrijo.

 

Priložnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Republiko Makedonijo se kažejo predvsem na področju sodelovanja in investiranja v izgradnjo infrastrukture, v energetske in ekološke projekte, v turizem, prehrambeno industrijo in kmetijstvo ter jeklarske in kovinsko-predelovalno industrijo.

 

Obisk predsednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva predstavlja pomembno priložnost tudi za utrditev in nadgradnjo gospodarskega sodelovanja med državama.

 

Na delovnem zajtrku so sodelovala slovenska podjetja, ki poslujejo na makedonskem trgu: Hidria d.o.o., Iskra d.d., Iskratel d.o.o., Krka d.d., Lek d.d., LTH Castings d.o.o., NLB d.d., RIKO d.o.o., ROTO Group d.o.o., Sava Re, TAB Mežica d.d. in Zavarovalnica Triglav d.d. Njihovi predstavniki so makedonskemu predsedniku vlade predstavili poslovanje v Makedoniji in izrazili interes za njegovo nadaljnje poglabljanje in krepitev.