Skoči na vsebino

NOVICA

Obisk ministra Erjavca v Rimu

Rim, 9. november 2017 - Minister Erjavec se je danes v Rimu sestal z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Angelinom Alfanom. V okviru obiska ga je sprejel tudi predsednik Sveta ministrov Italijanske republike Paolo Gentiloni.

 

Ministra Erjavec in Alfano sta izmenjala predloge glede uresničevanja pobud, ki so bile podane na nedavnem 6. zasedanju Koordinacijskega odbora ministrov med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko.

 

Minister Erjavec je posebej poudaril aktualne tematike v zvezi s slovensko narodno skupnostjo v Italiji, zlasti vprašanje olajšanega zastopstva slovenske narodne skupnosti v obeh domovih italijanskega parlamenta z oblikovanjem ustreznega volilnega okrožja v Furlaniji - Julijski krajini. Ministra sta dosegla dogovor, da bo italijanska stran pospešila uresničevanje 19. člena italijanskega zaščitnega zakona o vračanju nepremičnin, ter zagotovila vrnitev in obnovo Narodnega doma v Trstu do leta 2020.

 

Med ostalimi dvostranskimi vprašanji sta se ministra zavzela za ureditev problematike motenj frekvenc med državama skladno z zavezami ITU in tehničnimi dogovori med državama. Dogovorila sta se tudi, da bosta imenovala pooblaščenca MZZ z namenom pogajanj o umetniskih delih, arhivih in katastrskih knjigah, ki so bile odnesene z izvornih mest.

 

V okviru aktualnih EU tem sta ministra obravnavala tudi vprašanje prihodnjega sedeža Evropske agencije za zdravila, pri čemer je minister Erjavec izrazil podporo Slovenije kandidaturi Italije za sedež agencije v Milanu. Ministra sta izmenjala stališča glede prihodnosti EU, vprašanj migracij in prihodnosti Schengenskega območja. Poudarila sta tudi pomen evropske perspektive Zahodnega Balkana.
Minister Erjavec in italijanski predsednik vlade sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama in se zavzela za njihovo dodatno poglobitev. Minister Erjavec ga je zaprosil, da italijanska vlada čim prej imenuje novega državnega sekretarja v notranjem ministrstvu Italije, pristojnega za manjšine, z namenom, da se v čim krajšem času skliče delovno omizje za manjšinska vprašanja. Poudarila sta pomen evropske perspektive Zahodnega Balkana.