Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec z luksemburškim kolegom Asselbornom o prihodnosti EU

Ljubljana, 24. oktober 2017 - Na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Karla Erjavca se je danes na obisku v Sloveniji mudil minister za zunanje in evropske zadeve Velikega vojvodstva Luksemburg Jean Asselborn. Ministra sta osrednjo pozornost v pogovorih namenila prihodnosti Evropske unije. 

 

Odnosi med Slovenijo in Luksemburgom so prijateljski in brez odprtih vprašanj, zaznamuje jih odlično sodelovanje na političnem, gospodarskem in drugih področjih. Delež luksemburških naložb v slovensko gospodarstvo konec leta 2016 je predstavljal dobrih 11 % celotnih tujih naložb v Sloveniji, s čimer se je Luksemburg uvrstil na 2. mesto tujih naložbenikov v Sloveniji. Kljub temu sta ministra poudarila, da obstaja še veliko možnosti za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja.  

 

Ministra sta osrednjo pozornost v svojih pogovorih namenila prihodnosti Evropske unije. Strinjala sta se, da potrebujemo močno, solidarno in povezano Evropo in se pri tem zavzela za spoštovanje temeljnih evropskih vrednost, kot sta tudi spoštovanje mednarodnega prava in spoštovanje človekovih pravic. Ministra sta izrazila zaskrbljenost glede procesa Brexit, saj bo njegov potek močno vplival na prihodnost EU. "Ugotavljava pa tudi, da imamo številne izzive, od migracij, terorizma, mednarodne krize v naši soseščini," je povedal minister Erjavec po srečanju. Glede Turčije sta se ministra strinjala, da je politiko dialoga potrebno nadaljevati. 

 

Obisk luksemburškega zunanjega ministra poteka v luči 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Ministra Asselborna so sprejeli tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miroslav Cerar, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez in ministrica za notranje zadeve Republike Slovenije Vesna Györkös Žnidar.