Skoči na vsebino

NOVICA

Drugi dan obiska ministra Erjavca v New Yorku

New York, 21. september 2017 – Drugi dan obiska v New Yorku se je minister za zunanje zadeve  Karl  Erjavec udeležil srečanja neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče (MKS), v kateri Slovenija sodeluje že od njene ustanovitve leta 2012 in srečanja o Siriji. Udeležil se je sestanka zunanjih ministrov Srednjeevropske pobude ter opravil bilateralne pogovore z zunanjimi ministri Irana, Maroka ter Združenih Arabskih Emiratov, s katerim je minister podpisal tudi memorandum o političnih konzultacijah med ministrstvoma.


Minister Erjavec je na srečanju ministrske mreže za MKS, ki jo vodi Liechtenstein, ponovno potrdil podporo Slovenije delu MKS ter celotnemu sistemu mednarodnega kazenskega pravosodja. Prisotne ministre je seznanil z aktivnostmi Slovenije na področju kazenskega pravosodja. Minister je obnovil poziv za čimprejšnjo univerzalno veljavnost Rimskega statuta, za kar si Slovenija v mednarodni skupnosti redno prizadeva. Med drugim je Slovenija aktivna tudi v Biroju Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta.

Minister Erjavec se je prav tako udeležil srečanja na visoki ravni o Siriji, ki ga je gostila visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Mogherinijeva. Ministri so razpravljali o nujni pomoči sirijskemu prebivalstvu, aktiviranju sredstev, obljubljenih v Londonu in Bruslju, kot tudi o nujnosti politične rešitve krvavega konflikta. Minister Erjavec se je pridružil pozivom, da lahko do konca krize pripelje zgolj politična rešitev.

Na sestanku ministrov Srednjeevropske pobude, ki ga je gostila predsedujoča Belorusija, se je minister Erjavec skupaj z ostalimi ministri zavzel za krepitev sodelovanja v regiji ter opravil številne dvostranske pogovore.

Na dvostranskem srečanju z zunanjim ministrom Maroka Nasserjem Bourito je minister Erjavec skupaj s sogovornikom izrazil zadovoljstvo nad zelo dobrimi bilateralnimi odnosi, brez odprtih vprašanj. K poglobitvi političnega dialoga in gospodarskega sodelovanja, vključno z možnostjo sodelovanja na tretjih trgih v Afriki, bo prispevalo tudi odprtje veleposlaništva Slovenije v Maroku, predvidoma prihodnje leto. Ministra sta se dotaknila tudi odnosov med EU in Marokom.

Minister Erjavec je imel dvostransko srečanje tudi z zunanjim ministrom Irana Javadom Zarifom. Ministra sta se med drugim zavzela za implementacijo dogovorjenega med obiskom slovenskega predsednika Pahorja v Iranu novembra lani, okrepitev političnega dialoga in gospodarskega sodelovanja. Dotaknila sta se tudi aktualnih razmer v regiji ter implementacije celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu.

Skupaj z zunanjim ministrom Združenih Arabskih Emiratov šejkom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom je minister Erjavec podpisal memorandum o političnih konzultacijah med obema zunanjima ministrstvoma. Ob tem sta se pogovarjala od dvostranskem sodelovanju, ki ponuja še ogromno priložnosti, tudi gospodarskih. Minister Erjavec je sogovornika obvestil o nameravanem odprtju diplomatskega predstavništva v emiratih in se zavzel za odprtje letalske linije, ki bi nedvomno prispevala tudi k večjemu gospodarskemu sodelovanju. Minister Al Nahyan se je s slednjim strinjal in pozdravil namero Slovenije za odprtje predstavništva v Abu Dabiju.