Skoči na vsebino

NOVICA

Na 50. MOS v Celju je potekal 7. dan gospodarske diplomacije

Celje, 15. september 2017 – Danes je na 50. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva v Celju potekal 7. Dan gospodarske diplomacije z naslovom "Slovenska gospodarska diplomacija-dobre prakse in perspektive". Udeležence sta uvodoma nagovorila g. Karl Erjavec, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve RS ter Nina Ermenc Pangerl, članica Upravnega odbora Celjskega sejma.

 

˝Že vrsto let se na MOS-u predstavlja tudi gospodarska diplomacija, ena od prioritet slovenske zunanje politike,˝ je zbrane nagovoril minister Erjavec in čestital organizatorjem sejma za jubilejno 50. obletnico delovanja sejma, ki je v teh letih prerasel v vodilni poslovno-sejemski dogodek v regiji.

 

˝Gospodarska diplomacija si prizadeva v največji možni meri prisluhniti interesom slovenskih podjetjih na tujih trgih in spodbujati internacionalizacijo slovenskega gospodarstva,˝ je nadaljeval minister in izrazil željo po postopnem povečanju števila ekonomskih svetovalcev, ki so dragocena pomoč gospodarstvu, ne le pri prodiranju na tuje trge, pač pa tudi pri delovanju podjetij na njih.  

 

Poleg predstavitve delovanja slovenske gospodarske diplomacije je bil dogodek osredotočen na izpostavitev dobrih praks ter perspektive prihodnjega delovanja. V razpravi, kjer so bile izpostavljene ključne aktivnosti preteklega obdobja ter načrti, so sodelovali Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, mag. Alenka Suhadolnik, v.d. generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, Tone Stanovnik, direktor podjetja Špica International ter Franci Pliberšek, direktor podjetja MIK Celje.  Dogodka so se udeležili veleposlaniki in predstavniki tujih držav akreditirani v RS, častni konzuli v RS ter predstavniki podjetij.

 

Sledil je skupinski ogled sejma ter nagovor ministra Erjavca na dogodku, ki je prav tako potekal v okviru MOS in sicer na Konferenci rotarijcev, gospodarstvenikov, županov in širše politike o potencialih regije, skupnih ciljih in strategiji povezovanja ter sodelovanja, s poudarkom na predstavitvi regionalnega projekta Edison (Eco Driving Innovative SOlutions and Networking), ki ga pripravljajo slovenski akterji. Na okrogli mizi, ki je bila del omenjene konference, je sodelovala mag. Alenka Suhadolnik, v.d. generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve RS, ki je predstavila možnosti sodelovanja Ministrstva za zunanje zadeve z Diplomtskimi in konzularnimi predstavništvi pri promociji projekta v tujini in iskanju potencialnih partnerjev. Projekt Edison je projekt, ki povezuje in združuje akterje slovenske družbe, gospodarstvenike, inštitucije znanja, pristojna ministrstva in občine ter izpostavlja Slovenijo kot referenčno državo zelene mobilnosti.