Skoči na vsebino

NOVICA

Dvostranska srečanja ministra Erjavca na drugi dan Strateškega foruma Bled

Bled, 5. septembra 2017 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je tudi drugi dan Strateškega foruma Bled opravil številna dvostranska srečanja. Srečal se je z zunanjimi ministri Madžarske, Romunije in Bolgarije, Petrom Szijjartom, Teodorom-Viorelom Melescanujem in Ekaterino Zaharievo, ministrico za evropske zadeve Francije Nathalie Loiseau, prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom, visokim komisarjem OZN za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Husseinom in generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje Fathallahom Sijilmassijem.

 

Minister Erjavec je na pogovoru s svojim madžarskim kolegom Szijjartom poudaril nadaljnji interes Slovenije za sodelovanje pri skupnih projektih na področju infrastrukture in drugih področjih skupnega interesa. Govorila sta o razmerah v soseščini in Zahodnem Balkanu ter zadevah Evropske unije.

 

V pogovoru z ministrico Loiseau sta poudarila strateško partnerstvo med Slovenijo in Francijo. Izmenjala sta poglede o brexitu in prihodnosti EU, kjer sta delila sorodna stališča. Minister Erjavec se je sogovornici zahvalil za podporo principu spoštovanja mednarodnega prava in odločitev sodišč. To je pomembno sporočilo tako za Hrvaško, ki se izogiba izpolnjevanju obveznosti razsodbe arbitražnega sodišča o meji, kot za države regije Zahodnega Balkana, ki si želijo integracije v EU. Spoštovanje mednarodnega prava in odločitev razsodbe sodišč je namreč temeljna vrednota EU.

 

Zahodni Balkan in regija Črnega morja je bila ena izmed glavnih tem pogovora ministra Erjavca z romunskim ministrom Melescanujem, s katerim sta se zavzela tudi za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Romunski zunanji minister je ministra Erjavca povabil, da čim prej uradno obišče Romunijo skupaj z gospodarsko delegacijo. Minister Erjavec je pohvalil napredek Romunije glede pripravljenosti za članstvo v OECD.

 

Minister Erjavec in prvi podpredsednik Evropske komisije Timmermans sta glavnino pogovora posvetila vprašanju implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Timmermans je ponovil stališče Evropske komisije, da je razsodbo potrebno spoštovati in udejanjiti. Tudi hrvaški strani je bilo sporočeno, da glede veljavnosti arbitražne razsodbe Evropska komisija podpira njeno implementacijo. Minister Erjavec je poudaril prijateljstvo med slovenskim in hrvaškim narodom in dobro gospodarsko sodelovanje, kot veliko težavo pa je poudaril stališče hrvaške vlade, da ne spoštuje odločitev mednarodnih sodišč in mednarodnega prava. Žal dialog s Hrvaško doslej ni prinesel rezultatov, zato Slovenija računa na podporo Evropske komisije pri spoštovanju pravnih zavez, ki jih imajo države članice.

 

Ministra Erjavec in njegova bolgarska kolegica Zaharieva sta poudarila zelo dobre odnose med država, se zavzela za okrepitev sodelovanja, tudi z odprtjem slovenskega veleposlaništva v Sofiji v čim krajšem času ter poudarila, da je na področju gospodarstva še veliko neizkoriščenih priložnosti, ki terjajo nadaljnjo podpro vlad na obeh straneh.

 

Minister Erjavec je visokemu komisarju Zeidu predstavil prioritete slovenske zunanje politike na področju mednarodne promocije in zaščite človekovih pravic ter zagotovil polno podporo neodvisnosti in delu Urada visokega komisarja. Prihodnje leto bo Urad posebno pozornost namenil obeležitvi 70. obletnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah, Slovenija pa je že najavila svojo pripravljenost, da bi v letu 2018 predsedovala Svetu za človekove pravice. Sogovornika sta se dotaknila tudi posameznih situacij, v katerih je spoštovanje človekovih pravic najbolj ogroženo, med njimi Libija, Venezuela, Mjanmar in nekatere afriške države.

 

Na srečanju z generalnim sekretarjem Sijilmassijem je bila izpostavljena sredozemska dimenzija Slovenije. Za njegov posluh in podporo interesom Slovenije znotraj UzS, kot tudi za njegov osebni angažma v Sloveniji pri nadgradnji profila Sredozemlja, se je minister Erjavec generalnemu sekretarju še posebej zahvalil.

 

Generalni sekretar Sijilmassi je v pogovoru ocenil, da so slovenske izkušnje pomembne za razvoj držav južnega Sredozemlja, zato je vloga Slovenije v UzS lahko še bistveno bolj izpostavljena, pri čemer se je zahvalil za naš dosedanji prispevek. V tem duhu sta se sogovornika pogovarjala tudi o možnostih nadaljnjega sodelovanja v obliki konkretnih projektov. Generalni sekretar je na koncu še pohvalil BSF kot forum, ki ga z veseljem obiskuje, saj vsako leto dodatno pridobiva na kvaliteti in vidnosti.

 

Jutri se bo minister Erjavec v Ljubljani srečal še s črnogorskim kolegom Srdjanom Darmanovićem.

 

Več o dvostranskih srečanjih ministra Erjavca na prvi dan Strateškega foruma Bled si lahko preberete tukaj.

 

Na predvečer začetka mednarodne konference Bled strateški forum se je minister Erjavec srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom mons. Paulom Richardom Gallagherjem in opravil tudi prva dvostranska srečanja.