Skoči na vsebino

NOVICA

Dvostranska srečanja ministra Erjavca ob robu prvega dne BSF

Bled, 4. september 2017 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je ob robu prvega dne Strateškega foruma Bled opravil nekatera dvostranska srečanja, med drugim z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiyo Amanom, izvršnim sekretarjem Organizacije Pogodbe za celovito prepoved jedrskih poskusov (CTBTO) Lassino Zerbom in turškim zunanjim ministrom Mevlütom Çavuşoğlujem.

 

Minister Erjavec in generalni direktor Amano sta uvodoma obsodila ravnanje DLR Koreje in njen zadnji jedrski poskus. Korejski jedrski program, ki ga IAEA spremlja že 20 let, predstavlja resno grožnjo mednarodni varnosti, zaskrbljujoče je tudi, da se zmogljivost programa krepi. V pogovoru sta se dotaknila tudi izvajanja iranskega sporazuma (JCPA) in potenciala, ki ga ima uporaba jedrskih tehnologij v miroljubne namene, med drugim na področju energetike in medicine.
 
Tudi z izvršnim sekretarjem Zerbom sta največ pozornosti namenila DLR Koreji. Aktualni dogodki, ki bodo obravnavani tudi na jutrišnjem panelu, so izjemno zaskrbljujoči. Mirna rešitev je nujna, a pot do nje ne bo preprosta. Prav ravnanje DLR Koreje jasno kaže, zakaj je nujno potrebno, da CTBT stopi v veljavo in se polno izvaja. Slovenija ta prizadevanja podpira že vrsto let in bo na to opozarjala tudi v prihodnje.

 

Minister Erjavec in njegov turški kolega Çavuşoğlu sta na srečanju ob robu foruma izrazila zadovoljstvo nad dobrimi dvostranskimi odnosi med Slovenijo in Turčijo. Turški minister se je zahvalil za povabilo na Bled, kamor se rad vrača. Obvestil je o skorajšnjem imenovanju novega turškega sopredsedujočega mešani komisiji za gospodarsko sodelovanje, ki ji na slovenski strani sopredseduje minister Erjavec. Krepitev gospodarskega sodelovanja je v interesu obeh držav - strateških partneric. Ministra sta v pogovoru obravnavala tudi razmere na Bližnjem vzhodu in v Zalivu.

 

Dvostranska srečanja je minister Erjavec nadaljeval tudi drugi dan BSF. V sredo se bo v Ljubljani srečal s črnogorskim kolegom Srdjanom Darmanovićem, na predvečer začetka mednarodne konference Bled strateški forum pa se je minister Erjavec že srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom mons. Paulom Richardom Gallagherjem in opravil 

prva dvostranska srečanja.</link>