Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec pred blejskim forumom opravil prva dvostranska srečanja

Bled, 4. september – Potem ko je minister Erjavec včeraj opravil prvo dvostransko srečanje s svojim kolegom, državnim tajnikom za odnose z državami Svetega sedeža Gallagherjem, se je danes še pred uradnim  začetkom Strateškega foruma Bled, srečal  z indijskim državnim ministrom za zunanje zadeve Akbarjem, moldavskim zunanjim ministrom Galburjem, generalnim sekretarjem OECD Gurrio in visoko predstavnico za skupno zunanjo in varnostno politiko Mogherini.

 

Minister Erjavec in državni minister za zunanje zadeve Indije M. J. Akbar sta dvostranske odnose med državama ocenila kot dobre in se zavzela za njihovo nadgradnjo,  še posebej za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Indija in Slovenija si delita podobna stališča glede temeljnih mednarodnih vprašanj in načel, zato dobro sodelovanje poteka tudi znotraj multilateralnih forumov. Sogovornika sta si še izmenjala poglede na nekatere aktualne svetovne izzive, med njimi terorizem in radikalizacijo. 


Minister Erjavec in njegov moldavski kolega Andrei Galbur sta pozitivno ocenila dvostranske odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja, še posebej na področju gospodarstva. Minister Erjavec je podprl moldavsko pro-evropsko orientacijo in svojemu sogovorniku potrdil, da bo Slovenija še naprej sodelovala z Moldovo na področju razvojne pomoči. V zadnjih šestih letih je za projekte razvojnega sodelovanja Slovenija Moldovi namenila nekaj čez 900 tisoč evrov sredstev.  Minister Galbur je predstavil notranjepolitično dogajanje in moldavska reformna prizadevanja. Ministra sta se pogovarjala tudi o dogajanju v Pridnestrju, kjer je minister Erjavec podprl prizadevanja za razrešitev procesa z dialogom.


Generalni sekretar OECD Angel Gurria je ministru izročil izvod poročila Ekonomski pregled Slovenije 2017, ki ga bo generalni sekretar, skupaj z ministrico za finance Vraničar Erman, javno predstavil jutri v Ljubljani. Ključna priporočila pregleda bodo zagotovo pomagala pri oblikovanju razprave o prihodnjih reformnih načrtih v Sloveniji. Pri tem se je GS pozitivno opredelil do pozitivne gospodarske rasti, ki jo trenutno beležimo v Sloveniji, in je zagotovo tudi rezultat preteklih reform. Poleg ekonomskega pregleda je generalni sekretar ministru predal tudi vrsto drugih poročil in pregledov, vsa namenjena v prvi vrsti kot pomoč pri načrtovanju politik, pa tudi pri pripravi nacionalne strategije razvoja Slovenije 2030. Med načrtovanimi aktivnostmi je bila kot pomemben javni dogodek izpostavljena mednarodna konferenca OECD o staranju, ki bo potekala januarja 2018 v Sloveniji. Generalni sekretar je  predstavil tudi njegov načrt nadaljnjega razvoja organizacije, ki ga je minister Erjavec podprl.


Minister Erjavec in visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Mogherini sta na njunem dvostranskem srečanju največjo pozornost namenila regiji Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da je potrebno regijo spodbujati k nadaljnjim reformam in napredku, ki bo državam omogočil evropsko integracijo. Visoka predstavnica Mogherini je poudarila vidno in konstruktivno držo Slovenije na vseh ključnih področjih skupne zunanje in varnostne politike, pri čemer je njena vloga pri vprašanjih, povezanih z Zahodnim Balkanom, tudi zaradi njenih izkušenj iz preteklosti in strokovnega znanja, zelo pomembna. Sogovornika sta se obravnavala tudi druge globalne izzive kot so terorizem, migracije, odnose med EU in Rusijo ter izzive v državah Magreba.


Minister Erjavec bo dvostranska srečanja nadaljeval takoj po uvodnih panelih strateškega foruma in tudi drugi dan foruma. Na predvečer začetka mednarodne konference Bled strateški forum se je minister Erjavec že srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom mons. Paulom Richardom Gallagherjem in opravil tudi prva dvostranska srečanja. V sredo se bo v Ljubljani srečal s črnogorskim kolegom Srdjanom Darmanovićem.