Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec z vatikanskim kolegom Gallagherjem o aktualnih mednarodnih vprašanjih

Ljubljana, 3. septembra 2017 - Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec se je na predvečer začetka mednarodne konference Bled strateški forum srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofom mons. Paulom Richardom Gallagherjem. Sogovornika sta pozornost namenila bilateralnim odnosom, spoštovanju in implementaciji arbitražne razsodbe, prihodnosti EU v luči brexita, terorizmu in razmeram na Zahodnem Balkanu ter drugim aktualnim mednarodnim vprašanjem.

Slovenijo in Sveti sedež povezujejo prijateljski odnosi in reden dialog, ki ga želimo nadaljevati. Sogovornika sta se nazadnje srečala konec aprila 2017 v Vatikanu. Na današnjem srečanju sta izmenjala stališča glede dogajanja v širši regiji Zahodnega Balkana, pri čemer sta se strinjala, da ne smemo zanemariti pomena nadaljevanja širitvene politike in podcenjevati razmer v regiji Zahodnega Balkana, saj so povezane z našo skupno varnostjo.


Minister Erjavec je izpostavil tudi aktivno vključevanje Slovenije v prizadevanja mednarodne skupnosti za celostno ureditev vprašanja migracij. Posebno pozornost sta sogovornika namenila prihodnosti EU, še posebej v luči izstopa Združenega kraljestva iz EU, kar odpira tudi nova vprašanja o načinu delovanja EU.

Minister Erjavec je vatikanskemu gostu podrobno predstavil stališče Slovenije glede implementacije arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Mons. Paul Richard Gallagher bo sodeloval na letošnjem BSF, in sicer bo kot panelist nastopil na posebnem panelu z naslovom ''Nova vizija za novo realnost''.

 

Minister Erjavec bo ob robu foruma imel prvi in drugi dan številna srečanja z zunanjimi ministri in visokimi predstavniki mednarodnih organizacij. Prva srečanja bo opravil že na predvečer začetka mednarodne konference Bled strateški forum, v sredo pa se bo v Ljubljani srečal s črnogorskim kolegom Srdjanom Darmanovićem.