Skoči na vsebino

NOVICA

Delovni obisk danskega zunanjega ministra Andersa Samuelsena v Sloveniji

Ljubljana, 29. avgust 2017 – Zunanji minister Karl Erjavec je danes gostil danskega zunanjega ministra Andersa Samuelsena. Danski zunanji minister Samuelsen je bil na delovnem obisku v Sloveniji v sklopu turneje po evropskih državah.

 

Slovenija in Danska letos obeležujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, kar je pomemben mejnik v dvostranskih odnosih in priložnost za okrepitev političnega dialoga. Državi sta partnerici v EU in zaveznici v Natu. Danska je druga najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije med nordijskimi državami.

 

Ministra sta posebno pozornost namenila vprašanjem prihodnosti EU v kontekstu odhoda Združenega kraljestva (Brexit), Zahodnemu Balkanu ter izzivom, s katerimi se sooča evro-atlantski prostor, predvsem migracijam, mednarodnemu terorizmu in nestabilnosti v Vzhodni Evropi.

 

Ministra sta podprla notranjo krepitev EU ter se strinjala, da mora EU v zvezi z Brexitom  nastopati enotno in dosledno. V kontekstu Brexita je minister Samulsen tudi izrazil danski interes za gostiteljstvo sedeža Evropske agencije za zdravila (EMA).

 

V okviru EU je potrebno, kot mislita oba ministra,  tudi učinkoviteje nasloviti vprašanje množičnih mednarodnih migracij. Ob tem je minister Erjavec poudaril, da Slovenija obvladuje migracijske tokove.

 

Zahodni Balkan je po mnenju obeh ministrov potrebno obravnavati z vidika evropske perspektive in morebitnih okrepljenih varnostnih izzivov, kot regijo, ki mora biti deležna polne pozornosti EU. Minister Erjavec je v tem kontekstu tudi izpostavill pomen spoštovanja nedavne razsodbe Arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

 

Odnose EU z Rusko federacijo, kot menita oba ministra, je potrebno voditi na dveh ravneh. Na eni ravni v obliki spoštovanja mednarodnega prava in sprejetih dogovorov ter na drugi ravni ohraniti odprt dialog z Rusko federacijo.

 

Ministra sta tudi izrazila zadovoljstvo s pozitivnimi trendi v gospodarskem sodelovanju, saj je v lanskem letu skupna blagovna menjava dosegla najvišjo raven v zadnjem desetletju in je znašala 364 mil. EUR. Tudi sedanji trendi so spodbudni, kar se izkazuje v 13% rasti  menjave med državama v prvem trimesečju letošnjega leta.