Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na uradnem obisku gostil beloruskega kolega Makeja

Ljubljana, 24. julij 2017 - Na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije je danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji minister za zunanje zadeve Republike Belorusije Vladimir Makej. Poleg gostitelja ministra Erjavca je ministra Makeja sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ravno tako pa je predvideno srečanje s slovenskimi poslovneži.

 

Obisk ministra Makeja v Sloveniji sovpada z jubilejem, 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Belorusijo, ki jo beležimo 23. julija 2017. Ob tej priložnosti sta ministra izmenjala poslanici.

 

Ministra sta dvostranske odnose med državama ocenila kot dobre in prijateljske in izrazila željo po njihovi nadgraditvi na vseh področjih, ki so v obojestranskem interesu.

 

Čeprav je blagovna menjava med državama skromna, sta se strinjala, da obstaja precej neizkoriščenih priložnosti. Slovenska podjetja zaznavajo veliko možnosti za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja, še zlasti po odpravi večjega dela sankcij Evropske unije prosti Belorusiji. Nekatera izmed njih so že tradicionalno prisotna na beloruskem tržišču.

 

V pogovorih je bilo izraženo posebno zadovoljstvo nad zelo dobrim sodelovanjem med zunanjima ministrstvoma. Politične konzultacije na ravni državnih sekretarjev in zasedanja medvladne slovensko-beloruske komisije za gospodarsko sodelovanja so redna. Slednja je pomemben instrument za iskanje novih priložnosti in krepitev že obstoječega sodelovanja med državama.

 

Ministra sta se pogovarjala tudi o odnosih Belorusije z Evropsko unijo, s poudarkom na aktivnostih v okviru evropske sosedske politike pred Vrhom Vzhodnega partnerstva v Bruslju, ki bo novembra letošnjega leta. Slovenija podpira interes Belorusije za sodelovanje v okviru Vzhodnega partnerstva in spoštuje njeno željo po spoštovanju načela diferenciranega pristopa do partnerskih držav. Pozdravljamo konstruktiven pristop partnerskih držav pred Vrhom Vzhodnega partnerstva v Bruslju. Slovenija bo tako kot do sedaj, še naprej podpirala vse pozitivne korake, ki bodo prispevali k nadaljnji krepitvi odnosov me Evropsko unijo in Belorusijo, ob upoštevanju mednarodnih zavez na področju demokracije, vladavine prava in človekovih pravic. Minister Erjavec je poudaril, da si bo Slovenija na novembrskem vrhu Vzhodnega partnerstva prizadevala "za sklenitev sporazuma o poenostavitvi vizumskih postopkov in podpis partnerstva za mobilnost". Po besedah ministra Erjavca bi omenjena sporazuma močno spodbudila gospodarsko sodelovanje.

 

Plenarnemu zasedanju je sledil podpis Programa o sodelovanju med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Belorusije, ki sta ga podpisala minister Erjavec in minister Makej. Minister Erjavec je poudaril, da bo "današnji podpis Sporazuma pripomogel k okrepitvi odnosov" med ministrstvoma.