Skoči na vsebino

NOVICA

Uradni obisk ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Pétra Szijjárta

Ljubljana, 31.3.2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec bo 6. aprila 2017 na uradnem obisku gostil madžarskega kolega Pétra Szijjárta. Gre za povratno srečanje po obisku ministra Erjavca junija 2015 v Budimpešti. Med državama sicer poteka reden in dinamičen dialog na vseh ravneh, vključno s  skupnimi zasedanji vlad. Zadnje zasedanje je potekalo 22. januarja 2016 na Brdu pri Kranju. 

 

Slovenija in Madžarska sta v 25 letih od vzpostavitve diplomatskih odnosov vzpostavili razvejano  sodelovanje. Sosednji državi povezuje skrb za zaščito obeh narodnih skupnosti. Za uveljavljanje njunih pravic je oblikovana mešana komisija na podlagi Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne manjšine na Madžarskem in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji.

 

Pomemben okvir za sodelovanje med državama je članstvo v evroatlantskih integracijah. Ministra bosta obravnavala vprašanja prihodnosti EU, pogajalskih stališč glede Brexita ter aktualnih varnostnih izzivov. Posebno pozornost bosta namenila razmeram na Zahodnem Balkanu in evropski soseščini. Ena od tem pogovorov bo predsedovanje Madžarske Višegrajski skupini med julijem 2017 in junijem 2018. 

 

Madžarska je 6. zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Poleg trgovinske menjave se v zadnjih letih krepijo tudi investicije ter menjava storitev, posebej na področju logistike, transporta in turizma. Posebno mesto pri tem ima Luka Koper kot najpomembnejše madžarsko pristanišče, Madžarska pa je za Luko Koper drugi najpomembnejši trg. Potekajo pogovori o sodelovanju Madžarske pri izgradnji in financiranju 2. tira Koper – Divača.

 

Na dnevnem redu pogovorov bodo tudi infrastrukturni projekti, izgradnja električnega daljnovoda Cirkovce – Pince in plinovodne povezave med državama. Na področju prometne infrastrukture je Slovenija lansko leto zaključila modernizacijo železniške proge Pragersko – Hodoš, potekajo priprave za nadgradnjo avtocestne povezave na madžarski strani. Državi imata skupen interes za sodelovanje v evropskih prometnih in energetskih povezavah.

 

Minister Szijjártó bo v okviru  obiska opravil tudi pogovore s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem ter ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem. Srečal se bo tudi s predsednikoma odbora za zunanjo politiko in odbora za zadeve Evropske unije v Državnem zboru Jožefom Horvatom in Kamalom Izidorjem Shakerjem.

 

MEDIJSKI PROGRAM

 

četrtek, 6. april 2017 

10:45 

prihod MZZ Madžarske Petra Szijjarta na Ministrstvo za zunanje zadeve 

Ministrstvo za zunanje zadeve, Prešernova 25, Ljubljana 

FOTOTERMIN 

 

10:50

plenarni pogovori med delegacijama Slovenije in Madžarske 

Ministrstvo za zunanje zadeve, Prešernova 25, Ljubljana 

FOTOTERMIN 

 

11:50

IZJAVA ministrov Erjavca in Szijjárta za medije  

Ministrstvo za zunanje zadeve, Prešernova 25, Ljubljana