Skoči na vsebino

NOVICA

2. zasedanje Slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje

Ljubljana, 24. marca 2017 - V nedeljo in ponedeljek, 26. in 27. marca 2017, bo v Ašhabadu potekalo 2. zasedanje Slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje. V okviru Medvladne komisije bodo pregledane dosedanje aktivnosti na posameznih področjih gospodarskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in Turkmenistanom, prav tako bodo sprejete usmeritve za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja med državama.

 

26. marca bodo potekala delovna srečanja s predstavniki turkmenskih ministrstev in drugih organizacij, ki se jih bo udeležilo tudi osem zainteresiranih slovenskih podjetij. Srečanjem bo sledila uskladitev Protokola drugega zasedanja Medvladne komisije.

 

Naslednji dan, 27. marca bo potekalo plenarno zasedanje. Zasedanje bo namenjeno pregledu makroekonomskega stanja v obeh državah, pregledu dvostranskega gospodarskega sodelovanja po posameznih področjih in identificiranju priložnosti za prihodnje sodelovanje. Ob zaključku bo podpisan Protokol 2. zasedanja Medvladne komisije, ki predstavlja zapisnik zasedanja in osnovo za nadaljnje delo.

 

Mednarodni izzivi 2017-2018 uvrščajo Turkmenistan med trge, ki predstavljajo »nove izzive«. V teh regijah vidi Republike Slovenija priložnosti za svoje gospodarstvo v prihodnosti. V tem trenutku aktivnosti še niso tako intenzivne, obstajajo pa možnosti za nadgradnjo le-teh v prihodnje. Gre za rastoče globalne trge, ki so pomembni v svetovnem merilu in nudijo možnosti za sodelovanje slovenskega gospodarstva na področju blagovne/storitvene menjave, kot tudi priložnosti za proizvode novih tehnologij, na znanju temelječih storitev in za bolj zahtevne proizvode z višjo dodano vrednostjo.