Skoči na vsebino

NOVICA

Politične konzultacije na ravni GD za EU zadeve med Slovenijo in Norveško

Ljubljana, 14. marec 2017 - V Ljubljani so danes potekale bilateralne politične konzultacije z Norveško na ravni generalnih direktorjev za evropske zadeve. V pogovoru med generalnim direktorjem mag. Davidom Brozino in generalnim direktorjem Nielsom Engelschiønom je bila posebna pozornost, poleg bilateralnih odnosov, namenjena Norveškemu in EGP finančnemu mehanizmu ter aktualnim evropskim temam.

 

Generalni direktor Brozina in generalni direktor Engelschiøn sta odnose med državama, ki so se v zadnjem obdobju dodatno okrepili, ocenila kot zelo dobre. Letos obeležujemo 25. obletnico njihove vzpostavitve. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo tudi nad dobrim sodelovanjem na multilateralnem področju ter v okviru Norveškega in EGP finančnega mehanizma. Gospodarsko sodelovanje je manj intenzivno, obstajajo pa številne možnosti za njegovo nadaljnjo krepitev. Generalni direktor Brozina je sogovorniku predstavil naložbene priložnosti v Republiki Sloveniji, zlasti na področju visoke tehnologije in v panogah z višjo dodano vrednostjo, vključno z naložbami v okviru procesa privatizacije. Norveška je bila do leta 2011 drugi največji donator ITF (za aktivnosti je namenila slabih 59 milijonov ameriških dolarjev), zato si Slovenija želi obnovitve sodelovanja med državama tudi na tem področju.

 

Generalna direktorja sta izmenjala poglede na izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije ter prihodnost EU. Norveška je z Evropsko unijo povezana preko Evropskega gospodarskega prostora in z njo opravi 70 odstotkov trgovine, zato bo, tako kot ostale članice, občutila določene posledice Brexita. Konzultacije so potrdile, da imata državi sorodna stališča glede prihodnosti enotnega digitalnega trga ter energetske unije.

 

Sogovornika sta si izmenjala tudi poglede glede migracijskih izzivov ter razmer na Zahodnem Balkanu.