Skoči na vsebino

NOVICA

Obisk državne sekretarke Bavdaž Kuret v Goriški regiji

Nova Gorica, 6. marec 2017 - Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret je danes v okviru obiska Vlade Republike Slovenije v Goriški regiji obiskala podjetja Pipistrel v Ajdovščini, Gostol-Gopan v Novi Gorici in Intra Lightning v Šempetru pri Novi Gorici. Kot panelistka je sodelovala tudi na razpravi o potencialih krožnega gospodarstva v severnoprimorski regiji, in sicer v okviru panela, ki je predstavil ukrepe spodbujanja gospodarstva in zaposlovanja s poudarkom na področju krožnega gospodarstva. 

 

Tako na posvetu kot tudi v pogovoru s predstavniki podjetij je predstavila glavna orodja, s katerimi gospodarska diplomacija pomaga slovenskim podjetjem pri njihovem prodoru na tuje trge, prispeva k internacionalizaciji slovenskega gospodarstva in promovira Slovenijo kot privlačno investicijsko lokacijo. Pri tem je izpostavila, da uspešna gospodarska diplomacija zahteva aktiven angažma vseh pristojnih ministrstev in institucij kot so SPIRIT, GZS, STO, SID, DUTB in SDH.

 

Podjetja se lahko pri iskanju novih poslovnih priložnosti na tujih trgih povežejo z Generalnim direktoratom za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve ali neposredno z diplomatskimi predstavništvi Slovenije v tujini. Preko njih lahko stopijo v stik tudi s častnimi konzuli Republike Slovenije, ki so dobro vpeti v lokalno poslovno okolje in dobro poznajo lokalne poslovne običaje.

 

 

Med glavnimi orodji, ki jih gospodarska diplomacija nudi podjetjem, je državna sekretarka izpostavila organizacijo obiskov gospodarskih delegacij v tujini in v Sloveniji. Podjetja se lahko aktivno vključijo tudi v zasedanja mešanih komisij za gospodarsko sodelovanje z državami, s katerimi je dogovorjena taka oblika sodelovanja. Dodatne poslovne priložnosti lahko podjetja spoznavajo na letnih konferencah v organizaciji Ministrstva, kot so mdr. Blejski strateški forum, Dan Afrike, Dan Zalivskih držav in drugih poslovnih dogodkih.