Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec na uradnem obisku gostil srbskega kolega Dačića

Ljubljana, 22. februar 2017 - Na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Karla Erjavca se je danes na uradnem obisku v Ljubljani mudil minister za zunanje zadeve Republike Srbije Ivica Dačić. Ministra sta imela odkrite in produktivne pogovore, veliko pozornosti sta posvetila dvostranskim odnosom, širitvi Evropske unije in razmeram v regiji.


Strinjala sta se, da so odnosi med državama dobri, dinamični ter da sodelovanje poteka vsestransko. Prijateljski odnosi državama omogočajo odprto in iskreno razpravo o vseh vprašanjih.


Minister Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da s Srbijo beležimo živahno gospodarsko sodelovanje, saj v Srbiji deluje preko 1500 slovenskih podjetij, ki zagotavljajo okoli 25.000 delovnih mest. Ministra sta potrdila obojestranski interes, da se pozitiven razvoj sodelovanja tudi nadaljuje.


Minister Erjavec je poudaril, da intenzivni politični stiki in redna skupna zasedanja vlad prispevajo h krepitvi sodelovanja na različnih področjih in k reševanju odprtih vprašanj. Z ministrom Dačićem sta potrdila pomen implementacije sprejetih dogovorov na zadnjem zasedanju vlad, oktobra lani v Srbiji.

 
Del pogovorov sta ministra namenila tudi tematiki izvajanja Sporazuma o vprašanjih nasledstva. Strinjala sta se, da je napredek viden na vseh področjih ter se dogovorila, da sodelovanje še pospešimo. Minister Erjavec je kot posebej pomembno izpostavil dejstvo, da je Slovenija decembra v Beogradu prevzela prve mednarodne pogodbe in da je že v teku tudi dogovor za naslednji prevzem sporazumov, ki zadevajo izključno ozemlje Slovenije. Minister Erjavec je poudaril tudi pričakovanja vezana na slovensko kulturno dediščino, kot je na primer original slovenskega filma Kekec in in spomnil tudi na težave nekaterih slovenskih podjetij v Srbiji, ki izhajajo iz neizvrševanja določil Priloge G sporazuma.


Ministra sta v pogovoru naslovila tudi pomen reformnega procesa in približevanja Srbije Evropski uniji. Minister Erjavec je zagotovil, da Slovenija ostaja zaveznica Srbije na poti v Evropsko unijo in ponovil pripravljenost za nadaljnjo pomoč v pogajalskem procesu. Ob tem je ponovil stališče, da zastoji na EU poti negativno vplivajo tako na reformne procese v državah, kot na odnose v regiji. Srbski minister Dačić se je zahvalil za pomoč in podporo, ki jo Slovenija in njeni strokovnjaki nudijo Srbiji v procesu pogajanj z EU. Minister Erjavec je tako v kontekstu srbskega napredka na poti v EU kot v kontekstu zagotavljanja razvoja in stabilnosti regije poudaril tudi pomen nadaljevanja visoke ravni dialoga med Beogradom in Prištino in obojestranske implementacije sprejetih dogovorov.


Ministra Erjavec in Dačić sta podrobneje govorila tudi o razmerah v regiji. Potrdila sta pomen konstruktivnih odnosov in dobrega regionalnega sodelovanja tudi v kontekstu naslavljanja migracijske krize. Strinjala sta se, da Slovenija in Srbija na tem področju dobro sodelujeta. Kar zadeva splošno stanje odnosov med državami Zahodnega Balkana je minister Erjavec opozoril da ima notranjepolitično dogajanje v posamezni državi pogosto vpliv na širše odnose v regiji, zaradi česar je pomembno spodbujanje konstruktivnih odnosov in dobrega regionalnega sodelovanja. "Srbija je v regiji izjemno pomembna akterka, zato imajo stališča Srbije in izjave njenih predstavnikov tudi širši regionalni vpliv" je še dejal minister Erjavec.


Minister Dačić je na novinarski konferenci še poudaril, da kljub številnim pogovorom s Hrvaško ni bilo storjenega nobenega konkretnega koraka glede reševanja vprašanja meje med Srbijo in Hrvaško. Ocenil je, da bo tudi za razrešitev tega vprašanja najverjetneje potrebna arbitraža.