Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Reforma koroške deželne ustave: Minister Erjavec in deželni glavar Kaiser po srečanju v Ljubljani v skupni izjavi pozivata k nadaljevanju dialoga

Ljubljana, 21. februar 2017 - Prva omemba slovenske narodne skupnosti v ustavi pomeni zgodovinski korak. Je pa formulacije o slovenski narodni skupnosti in slovenskem jeziku treba natančneje doreči v okviru parlamentarnega postopka.

 

V okviru razprave o načrtovani reformi koroške deželne ustave, ki poteka v okviru Koroške koalicije za prihodnost, sta se v torek pozno popoldne v Ljubljani sestala slovenski zunanji minister Karl Erjavec in koroški deželni glavar Peter Kaiser in izmenjala poglede glede odprtih vprašanj.

 

Sogovornika sta se strinjala, da je bil v času mandata Koroške koalicije za prihodnost pod vodstvom deželnega glavarja Petra Kaiserja s pomočjo stalnega dialoga s predstavniki slovensko narodne skupnosti dosežen pomemben napredek k izboljšanju njihovega položaja na avstrijskem Koroškem, kakor tudi opazna okrepitev obojestranskega spoštovanja, strpnosti in sprejemanja. K okrepitvi odnosov in obojestranskega zaupanja prispeva tudi čezmejno sodelovanje v okviru Skupnega odbora Slovenija – Koroška.

 

Zunanji minister Erjavec in deželni glavar Kaiser podpirata prizadevanja za priznanje kulturne in jezikovne raznolikosti na avstrijskem Koroškem, ki izhajajo iz zgodovinske prisotnosti Slovencev na tem območju. Prva jasna in nesporna omemba slovenske narodne skupnosti v koroški deželni ustavi je zaradi tega tudi zgodovinski korak k sobivanju med slovensko in nemško govorečimi prebivalkami in prebivalci avstrijske Koroške. Pomembno je, da prvo omembo slovenske narodne skupnosti ohranimo v središču pozornosti.

 

Sogovornika sta izrazila razumevanje za zaskrbljenost predstavnikov slovenske narodne skupnosti, ki menijo, da bi navedba nemškega jezika kot deželnega jezika v predlogu ustave lahko privedla k restriktivni razlagi manjšinskih pravic. Zaradi tega podpirata nadaljevanje dialoga in pozivata k odgovorni in konstruktivni politični razpravi. Zgolj tako bo mogoče najti konstruktivno rešitev, ki bo odražala legitimna pričakovanja slovenske narodne skupnosti in hkrati omogočila politični konsenz na avstrijskem Koroškem. Minister Erjavec je pozdravil odločenost deželnega glavarja Kaiserja, da bi v okviru prihodnjega postopka parlamentarne razprave in sprejemanja koroške deželne ustave iskali še natančnejšo formulacijo.

 

Minister Erjavec in deželni glavar Kaiser sta poudarila, da je treba narediti vse, da bi se izognili škodi, ki bi lahko nastala za Avstrijo, avstrijsko Koroško, Slovenijo in celotno prebivalstvo na avstrijskem Koroškem, katerega del je seveda tudi slovenska narodna skupnost.

 

Deželni glavar Kaiser je priložnost izkoristil tudi za to, da je zunanjega ministra opozoril tudi na želje in potrebe nemško govoreče etnične skupine  v Sloveniji.