Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti na Koroškem

Ljubljana, 20. februar 2017 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes, ob prisotnosti ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca, sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, Bernarda Sadovnika, predsednika sosveta za slovensko narodno skupnost pri Uradu zveznega kanclerja in predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), Marjana Sturma, predsednika Zveze slovenskih organizacij (ZSO), Gabrijela Hribarja, predsednika Enotne liste (EL) in Sonjo Kert Wakounig, predsednico zbora narodnih predstavnikov Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ki jo je spremljal tudi dr. Rudi Vouk.

 

Minister Erjavec je izrazil priznanje prizadevanjem slovenske narodne skupnosti za uveljavljanje svojih pravic in poudaril, da Slovenija podpira delovanje v smeri priznavanja kulturne in jezikovne raznolikosti Koroške, ki izhaja ravno iz zgodovinske prisotnosti Slovencev na Koroškem. Izpostavil je, da je namen današnjega sestanka podpora aktivnostim manjšine pri odprtih vprašanjih v postopku oblikovanja sprememb koroške deželne ustave, pri čemer si bomo prizadevali za iskanje pozitivnih rešitev za slovensko narodno skupnost na Koroškem. 

 

Predstavniki slovenske narodne skupnosti so poudarili, da predstavlja izrecna omemba slovenske narodne skupnosti, kot skupnosti, ki so ji poleg individualnih priznane tudi kolektivne pravice, pomemben pozitiven korak. Kljub temu, da ohranjanje manjšinskih pravic, določenih z zveznimi zakoni, ni pod vprašajem, pa so izrazili svoje nasprotovanje predlogu o nemščini kot deželnem jeziku na način, kot je zapisano v zadnjem predlogu 5. člena. Zavzemajo se, da bi bili v procesu oblikovanja dokončnega besedila ustave sprejeti njihovi skupni predlogi, ki bodo upoštevali, da je slovenščina jezik na poselitvenih območjih slovenske narodne skupnosti. 

 

Minister Erjavec se bo jutri, 21. februarja 2017 srečal z deželnim glavarjem Avstrijske Koroške dr. Petrom Kaiserjem z namenom nadaljevanja dialoga o tem pomembnem vprašanju za slovensko narodno skupnost na Koroškem, ob čemer – tudi na osnovi pozitivnih in enotnih sporočil, ki so jih danes prenesli predstavniki slovenske narodne skupnosti – verjame v pozitivno rešitev vprašanja.