Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obisk državne sekretarke Bavdaž Kuret v Kazahstanu

Astana, 17. februar 2017 - Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret se je v okviru obiska v Kazahstanu srečala z ministrom za zunanje zadeve Kairatom Abdrakhmanovom, vodila politične konzultacije med Slovenijo in Kazahstanom z namestnikom ministra za zunanje zadeve Romanom Vassilenkom ter se sestala s predsednikom Odbora za zunanjo politiko, obrambo in varnost kazahstanskega parlamenta Maulenom Ashimbayevom.

 

Minister za zunanje zadeve Abdrakhmanov in državna sekretarka Bavdaž Kuret sta pozdravila zelo dober razvoj sodelovanja med Slovenijo in Kazahstanom v 25 letih od vzpostavitve diplomatskih odnosov. Državna sekretarka je ministru čestitala za izvolitev Kazahstana za nestalno članico Varnostnega sveta OZN ter izrazila priznanje vidni vlogi Kazahstana na mednarodnem prizorišču, vključno z gostitvijo mednarodnega srečanja o Siriji, ki je 15. in 16. februarja že tretjič potekalo v Astani. Minister Abdrakhmanov je poudaril pomen odličnega sodelovanja obeh držav na multilateralnem področju, kjer si Slovenija in Kazahstan delita številna stališča, zlasti na področju preventivne diplomacije, boja proti terorizmu, jedrske varnosti in vodne varnosti. Sogovornika sta se zavzela za nadaljnjo krepitev prijateljskih odnosov med državama, tudi na gospodarskem področju.

 

V političnih konzultacijah je državna sekretarka Bavdaž Kuret z namestnikom ministra Vassilenkom podrobneje pregledala sodelovanje obeh držav na različnih področjih. Namestnik ministra Vassilenko je izpostavil pomen priložnosti, ki jih za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med državama ponuja Expo 2017, ki bo potekal v Astani. Sogovornika sta se zavzela za spodbujanje novih vezi med državama na področju znanosti, zelenih tehnologij, energetike, infrastrukture, zdravstva in turizma. Pozornost sta namenila tudi obravnavi sodelovanja obeh držav v okviru mednarodnih organizacij, zlasti OZN in OVSE, ter odnosom Evropske unije s Kazahstanom. Izmenjala sta tudi stališča držav do aktualnih regionalnih tem.

 

Državna sekretarka in predsednik Odbora za zunanjo politiko, obrambo in varnost kazahstanskega parlamenta Ashimbayev sta pozdravila dejstvo, da se med državama krepijo medparlamentarni odnosi, ter da prihaja do vse več medosebnih stikov med državama, k čemur prispeva tako gospodarsko sodelovanje, kot tudi turizem in aktivnosti na področju kulture.