Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Multilateralne in razvojne konzultacije med Slovenijo in Finsko

Ljubljana, 16. februar 2017 - V.d. generalne direktorice za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina R. Stadler se je včeraj in danes mudila na Helsinkih, kjer so potekale multilateralne ter razvojne konzultacije med Finsko in Slovenijo. Ob robu konzultacij je v.d. GD Stadler opravila tudi pogovor z namestnico državnega sekretarja za zunanjo in varnostno politiko Anne Sipiläinen ter se udeležila konference o prihodnosti civilnega kriznega upravljanja, ki sta jo organizirali Finska in Švedska.

 

V okviru multilateralnih konzultacij z generalnim direktorjem za politične zadeve Jukko Salovaaro so bile obravnavane tematike človekovih pravic ter žensk, miru in varnosti. Na področju preventivne diplomacije sta se sogovornika osredotočila na področje mediacije, pri katerem sta Slovenija in Finska obe članici Skupine prijateljev za mediacijo. Obravnavane so bile tudi migracije in varnostna vprašanja s poudarkom na terorizmu, hibridnih grožnjah, Natu ter razoroževanju, neproliferaciji in nadzoru nad oborožitvijo. V.d. GD Stadler je prav tako predstavila organizacijo 3. regionalnega srečanja kontaktnih točk za odgovornost začititi ter akademske konference, ki bosta potekali v Ljubljani med 10 in 12. majem 2017 ter slovensko pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel.

 

Razvojne konzultacije z generalno direktorico za razvojno politiko Satu Santala so bile osredotočene na področja implementacije Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, EU dosjejev mednarodnega razvojnega sodelovanja ter povezovanja humanitarne pomoči in razvojnega sodelovanja. Sogovornici sta prav tako izmenjali stališča glede vloge zasebnega sektorja v mednarodnem razvojnem sodelovanju. V.d. GD Stadler je sogovornici predstavila potek vzajemnega pregeda Odbora OECD za razvojno pomoč v Sloveniji ter delovanje slovenskih ustanov na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, med njimi CEP, CEF in ITF.

 

V pogovorih je bilo izraženo zadovoljstvo nad poglobljenim sodelovanjem Finske in Slovenije na vrsti področij, vključno z multilateralnim in razvojnim sodelovanjem. Državi imata podobne poglede in stališča glede trenutnih globalnih tematik ter odprtih vprašanj v evro-sredozemskem prostoru. Potrjen je bil interes za nadaljevanja dialoga in aktivnosti na dosjejih v skupnem interesu.