Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V Pekingu potekale politične konzultacije Slovenije s Kitajsko

Peking, 15. Februar 2017 – Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret je obiskala Peking, kjer je s pomočnikom kitajskega ministra za zunanje zadeve, Liu Haixingom, vodila redne politične konzultacije med RS in LR Kitajsko. V okviru obiska je odprla tudi nov vizumski center Slovenije v Pekingu.


Sogovornika 13. kroga političnih konzultacij sta se uvodoma strinjala z oceno o uspešnem razvoju dobrih in prijateljskih odnosov med državama v zadnjih 25 letih. Soglašala sta, da letošnja 25. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama predstavlja dobro priložnost za dodatno okrepitev političnih, gospodarskih in drugih stikov med državama.


Pomočnik ministra Liu Haixing je pozdravil krepitev blagovne menjave med državama, ki se je po podatkih Kitajske v letu 2016 okrepila za 14%, zlasti na račun povečanja slovenskega izvoza. Izrazil je zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem slovenskih in kitajskih podjetij, ki se odraža tudi na nekaterih pomembnih investicijah, ki smo jim bili priča v lanskem letu. Poudaril je pomen nadaljnje krepitve gospodarskega in drugih oblik sodelovanja v okviru pobude 16+1, ki uokvirja sodelovanje Kitajske z državami srednje in vzhodne Evrope, in kjer Slovenija velja za uveljavljeno in aktivno partnerico. Izpostavil je pomen pobude "Nova svilena pot", ki lahko predstavlja pomembno priložnost na področju povezljivosti tudi za Slovenijo.


Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret je soglašala s pomenom nadaljnje rasti uspešnega gospodarskega sodelovanja, in poudarila, da lahko dosedanji vidni uspehi predstavljajo zgled za prihodnje projekte. Izrazila je pripravljenost Slovenije za sodelovanje s Kitajsko tudi na področju zimskih športov, v luči kitajske gostitve zimskih olimpijskih iger leta 2022. Strinjala se je s priložnostmi, ki jih za bilateralno sodelovanje med državama predstavlja pobuda 16+1, in v okviru katere bo Slovenija letos gostila konferenco ministrov za kmetijstvo sodelujočih držav. Izpostavila je, da je Slovenija pripravljena sodelovati in deliti svoje izkušnje s Kitajsko tudi na drugih področjih, kot so znanost in tehnologija, inovacije in gozdarstvo. Državna sekretarka se je prav tako strinjala s pomenom krepitve povezljivosti med državama, tako v infrastrukturnem smislu, kot na drugih področjih, vključno s stiki med ljudmi.
V okviru konzultacij sta sogovornika pregledala tudi multilateralno sodelovanje med državama, ki dobro poteka, in izmenjala stališča držav do osrednjih aktualnih mednarodnih tem.


V okviru obiska na Kitajskem je državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret odprla nov slovenski vizumski center v Pekingu, ki spada v sklop vzpostavitve 15 novih tovrstnih enot v različnih mestih na Kitajskem, ki jih upravlja podjetje VFS Global. Centri omogočajo enostavnejše dostopanje kitajskih državljanov do kratkoročnih vizumov za Slovenijo, kar predstavlja dobro priložnost za okrepitev sicer že rastočega sodelovanja med državama na področju turizma.