Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Okrogla miza na temo migracij

Ljubljana, 17. februarja 2017 – V Cankarjevem domu v Ljubljani bo v torek, 21. februarja 2017, potekala okrogla miza na temo prihodnosti Evropske unije "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti – migracije", ki jo organizira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

Trenutne globalne razmere in sodobni, vedno bolj pospešeni, izraziti ter raznoliki migracijski procesi, postavljajo številna vprašanja glede razumevanja njihovih vzrokov in posledic. Hkrati pa omenjeni premiki kličejo po rešitvah, ki bi okrepile stabilnost, trajnost in razvoj gospodarstva in kulture EU. V obdobju soočanja s povečanim številom migracij v smeri proti Evropi so tudi Slovenija, slovenska politika in družbena odgovornost na preizkušnji. Evropske nacionalne vlade želijo prav zaradi kompleksnih družbeno-kulturnih in gospodarskih vplivov migracij nastali položaj obravnavati tudi v okviru EU. Na ravni EU so bili sprejeti številni ukrepi za reševanje vse večjih migracijskih pritiskov na zunanje meje EU. Z okrepljenim sodelovanjem z državami izvora in tranzita ter z okrepljeno razvojno pomočjo si EU prizadeva za odpravo vzrokov migracij.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve želi z organizacijo okrogle mize o migracijah spodbuditi razpravo in izmenjavo mnenj ter omogočiti predstavitev predlogov strokovne in zainteresirane javnosti o ključnih evropskih in s tem tudi nacionalno pomembnih vprašanjih s področja migracijske politike, ki so povezana tudi s prihodnostjo EU.

 

Na okrogli mizi, ki bo potekala v Klubu Cankarjevega doma (Prešernova cesta 10, Ljubljana) med 15. in 17.30 uro in bo odprta za medije, bodo sodelovali strokovnjaki s področja migracij, zunanje in geopolitike ter zaščite meja.

 

Program (odprto za javnost):

 

14.30 - Registracija

 

15.00 - Uvodni nagovor

Karl Erjavec, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve

 

15.10 - Razprava o migracijah in prihodnosti EU

dr. Marina Lukšič-Hacin, strokovnjakinja za migracijske študije

dr. Klemen Grošelj, obrambni in geopolitični analitik

mag. Anton Travnar, strokovnjak za zaščito zunanje meje

Mojca Širok, novinarka s področja zunanje politike

dr. Boštjan Udovič, strokovnjak za mednarodne odnose

 

16.30 - Odprta razprava in sklepne misli

 

Udeležba na razpravi je brezplačna, vendar je obvezna prijava preko naslednje povezave: tiny.cc/prihodnostEU. Prijave zbiramo do ponedeljka, 20. 02. 2017 oz. do zapolnitve mest. Za dodatne informacije se lahko obrnete na go. Sandro Palamar (sandra.palamar(at)gov.si, 01 478 6619), za predstavnike medijev na pr.mzz(at)gov.si, 01 478 2354.