Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Najstarejše kolo z Ljubljanskega barja "Kolo 5200" odslej simbol predsedovanja EUSALP

Rottach-Egern, 13. februarja 2017 - Z uradno predajo predsedovanja Slovenije Strategiji EU za Alpsko regijo (EUSALP) Bavarski se je zaključilo drugo zasedanje generalne skupščine EUSALP v Rottach-Egernu na Bavarskem, ki se ga je udeležil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Ob robu zasedanja se je minister Erjavec še dvostransko srečal z državno sekretarko nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Thereso Schopper in ministrico za evropske zadeve in regionalne odnose Bavarske Beate Merk.

 

Minister Erjavec je na dogodku članom generalne skupščine in medijem poročal o delu in predstavil rezultate predsedovanja Slovenije EUSALP v letu 2016. Povedal je, da je celotna struktura EUSALP na vseh treh nivojih v celoti vzpostavljena in delujoča, ter da so sredstva za njeno delovanje zagotovljena. Dodal je, da je za učinkovito izvajanje makroregionalnih strategij pomembna politična podpora, ki je v Sloveniji zagotovljena.

 

"Smo v obdobju, ko je potrebno Strategijo izvajati in pokazati konkretne rezultate" je nadaljeval slovenski zunanji minister in dodal, "da bo to odslej usmerjala Bavarska". Pri tem je minister Erjavec opozoril, da je potrebno makroregionalnim strategijam zagotoviti ustrezno mesto v okviru razprav o novem večletnem finančnem okviru po 2020.

 

Minister Erjavec je sicer v okviru slovenskega predsedovanja poleg Konference ob zagonu EUSALP in ustanovnega zasedanja generalne skupščine EUSALP januarja 2016 na Brdu pri Kranju izpostavil Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki je potekal v septembru 2016 na slovenski obali. 25-tih dogodkov, ki so se zvrstili v desetih dneh, se je udeležilo preko 1000 udeležencev in slovenski politični vrh.

 

Minister Erjavec je sicer predsedujoči EUSALP 2017 Bavarski predal simbolni predmet, ki bo v prihodnje krožil med predsedstvi EUSALP - repliko najstarejšega kolesa "Kolo 5200", ki je bilo najdeno na Ljubljanskem barju in je na podlagi skupne prijave alpskih držav uvrščeno na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine na področju kolišč. Manjkajoči del kolesa je dopolnjen z načrtom vesoljske postaje Hermana Potočnika Noordunga, tako preteklost sklene krog s prihodnostjo. Simbolno Kolo 5200 so posebej za to priložnost izdelali v Mestnem muzeju Ljubljana. "Poženimo EUSALP v gibanje" so bile besede, s katerimi je minister Erjavec predal predsedstvo EUSALP Bavarski. Ta bo Kolo 5200 prihodnje leto predala naslednji predsedujoči Tirolski.

 

Minister Erjavec se je ob robu generalne skupščine sestal z državno sekretarko nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Thereso Schopper. Pozdravil je dobre odnose, še posebej na področju gospodarstva in odlično sodelovanje v okviru makroregionalnih strategij. Ob tem je napovedal odprtje slovenskega konzulata s častnim konzulom v Stuttgartu maja letos, kar bo dodatno pripomoglo k povezovanju med Slovenijo in Baden-Württembergom.

 

Na srečanju z ministrico Bavarske Beate Merk je izpostavil dobro stkane medsebojne vezi, ki jih velja okrepiti, saj je priložnosti še veliko. Pogovor se je osredotočil na predsedovanje Slovenije EUSALP v letu 2016. Sogovornico so zanimala predvsem slovenska priporočila in izkušnje. Minister Erjavec je ob tem povedal, da EUSALP ponuja dober okvir za sodelovanje na številnih področjih – okoljevarstvo, turizem, vremenske spremembe, uporaba modernih tehnologij in druga področja – in izrazil prepričanje, da bo Bavarska nadaljevala z delom, ki ga je začrtala Slovenija.