Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec se bo udeležil drugega zasedanja generalne skupščine Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP)

Ljubljana, 10. februar 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se bo 13. februarja 2017 v Rottach-Egern am Tegernsee udeležil drugega zasedanja generalne skupščine Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP). Mnister Erjavec bo na dogodku predstavil aktivnosti in dosežke v času predsedovanja Slovenije EUSALP v letu 2016, na kateri bo predstavil predloge dela v prihodnje. Ob tej priložnosti bo minister Erjavec Bavarski uradno predal predsedovanje EUSALP za leto 2017. Predan bo tudi simbolni predmet, ki bo v prihodnje krožil med predsedstvi EUSALP; replika najstarejšega kolesa "kolo 5200", ki je bilo najdeno na Ljubljanskem barju in je na podlagi skupne prijave alpskih držav uvrščeno na UNESCO-v seznam svetovne dediščine na področju kolišč.

 

Zunanje ministrstvo je ob zaključku predsedovanja izdalo brošuro "EUSALP Presidency Report 2016 – Republic of Slovenia", ki na pregleden način prikaže dosežene rezultate v letu 2016,  in ki jo bodo prejeli tudi člani EUSALP generalne skupščine in Izvršilnega odbora.

Republika Slovenija je na podlagi sklepov Evropskega sveta edina država EU, ki je vključena v izvajanje treh od štirih obstoječih makroregionalnih strategij EU; Podonavsko, Jadransko-jonsko in Alpsko.


Strategiji EU za Alpe je v letu 2016 kot prva država EUSALP predsedovala Slovenija in v povezavi s tem gostila prvo, ustanovno zasedanje EUSALP generalne skupščine 25. januarja 2016 na Brdu pri Kranju. Ustanovna generalna skupščina EUSALP 2016, ki jo sicer sestavlja 7 ministrov držav in 48 vodij regij EUSALP, je potekala skupaj s konferenco ob zagonu EUSALP, ki se je je  udeležilo preko 700 različnih deležnikov iz alpskih držav.