Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec se bo udeležil drugega zasedanja generalne skupščine Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP)

Ljubljana, 10. februar 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se bo 13. februarja 2017 v Rottach-Egern am Tegernsee udeležil drugega zasedanja generalne skupščine Strategije EU za Alpsko regijo (EUSALP). Mnister Erjavec bo na dogodku predstavil aktivnosti in dosežke v času predsedovanja Slovenije EUSALP v letu 2016, na kateri bo predstavil predloge dela v prihodnje. Ob tej priložnosti bo minister Erjavec Bavarski uradno predal predsedovanje EUSALP za leto 2017. Predan bo tudi simbolni predmet, ki bo v prihodnje krožil med predsedstvi EUSALP; replika najstarejšega kolesa "kolo 5200", ki je bilo najdeno na Ljubljanskem barju in je na podlagi skupne prijave alpskih držav uvrščeno na UNESCO-v seznam svetovne dediščine na področju kolišč.

 

Zunanje ministrstvo je ob zaključku predsedovanja izdalo brošuro "EUSALP Presidency Report 2016 – Republic of Slovenia", ki na pregleden način prikaže dosežene rezultate v letu 2016,  in ki jo bodo prejeli tudi člani EUSALP generalne skupščine in Izvršilnega odbora.

Republika Slovenija je na podlagi sklepov Evropskega sveta edina država EU, ki je vključena v izvajanje treh od štirih obstoječih makroregionalnih strategij EU; Podonavsko, Jadransko-jonsko in Alpsko.


Strategiji EU za Alpe je v letu 2016 kot prva država EUSALP predsedovala Slovenija in v povezavi s tem gostila prvo, ustanovno zasedanje EUSALP generalne skupščine 25. januarja 2016 na Brdu pri Kranju. Ustanovna generalna skupščina EUSALP 2016, ki jo sicer sestavlja 7 ministrov držav in 48 vodij regij EUSALP, je potekala skupaj s konferenco ob zagonu EUSALP, ki se je je  udeležilo preko 700 različnih deležnikov iz alpskih držav.