Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Srečanje ministra Erjavca z namestnikom zunanjega ministra Ruske federacije Meškovom in ministrom za zveze in množične komunikacije Nikiforovom

Moskva, 9. februar  2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki spremlja predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na dvodnevnem uradnem obisku v Ruski federaciji 10. in 11. februarja 2017, se je danes srečal z namestnikom ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Aleksejem Meškovom, s katerim sta v luči pomembnih letošnjih obletnic med državama veliko pozornosti namenila obravnavi bilateralnih odnosov. Minister Erjavec je izrazil povabilo ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu na obisk v Slovenijo, in sicer na letošnjo slovesnost ob Ruski kapelici. Ob tem bi svečano obeležili 25. obletnico priznanja Slovenije in vzpostavitve diplomatskih odnosov. Sogovornika sta se strinjala, da je svečanost pri Ruski kapelici postala pomembna politična in kulturna tradicija med državama. Gospodarski odnosi napredujejo, obe strani si želita več investicij, tako ruskih v Sloveniji kot tudi slovenskih v Rusiji. Obisk predsednika Pahorja je zelo pomemben za dodatni zagon gospodarskega sodelovanja. Z zadovoljstvom sta ugotovila, da se ponovno krepi tudi obisk ruskih turistov v Sloveniji.

Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, predvsem o Zahodnem Balkanu, krizi v Ukrajini, Siriji in Bližnjem vzhodu. Naslovila sta tudi probleme migracij in mednarodnega sodelovanja za reševanje tega vprašanja. Minister Erjavec je poudaril, da je dialog z Rusijo potreben, saj igra Rusija pomembno vlogo v mednarodnih odnosih glede mnogih vprašanj, katerih reševanje je tudi v interesu EU.

Minister Erjavec se je ločeno srečal s sopredsedujočim Medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ministrom za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolajem Nikiforovom. Ministra sta potrdila, da se med državama odpirajo nova področja sodelovanja in novi ambiciozni načrti. Minister Erjavec je izpostavil posamezne gospodarske projekte, kjer obstaja uspešno sodelovanje ter kjer želimo nadaljnjo podporo ruske strani za njihovo realizacijo. Ministra Erjavca so na srečanju spremljali predstavniki slovenskih podjetij, ki so že prisotna in uspešno delujejo na ruskem trgu. Podjetniki so predstavili svoje projekte, na srečanju pa  so bile izpostavljene tudi nove priložnosti v okviru skupnega nastopa podjetij na tretjih trgih.

 

Sogovornika sta potrdila, da bo naslednje zasedanje medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje potekalo v Rusiji.