Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU

Bruselj, 6. februarja 2017 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je obravnaval položaj v Ukrajini, notranjepolitični in varnostni položaj v Libiji, razmere v Egiptu in odnose EU-Egipt ter bližnjevzhodni mirovni proces.

 

Ministri za zunanje zadeve so izrazili močno zaskrbljenost nad položajem v vzhodni Ukrajini in resnimi kršitvami premirja. Vse strani so pozvali k zadržanosti in nadaljevanju ter krepitvi medsebojnega dialoga usmerjenega v mirno iskanje politične rešitve. V razpravi so tudi izrazili zadovoljstvo nad doseženim napredkom pri uresničevanju reformnih procesov v Ukrajini ter poudarili ključen pomen njihovega nadaljevanja na vseh ključnih področjih. Minister Erjavec je pozval k nadaljevanju izvajanja potrebnih reform na področju decentralizacije, vladavine prava in boja proti korupciji. V zvezi s položajem v vzhodni Ukrajini je izrazil zaskrbljenost nad kršitvami prekinitve ognja ter poudaril potrebo po nadaljevanju pogovorov,‎ usmerjenih v mirno rešitev ter spoštovanje ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti.

 

Glede Libije so ministri izmenjali poglede na notranjepolitični in varnostni položaj v državi leto dni po oblikovanju libijske vlade narodne enotnosti. V razpravi so obravnavali tudi vlogo Libije na področju migracij ter načine in ukrepe EU, usmerjene v krepitev sposobnosti Libije pri soočanju z vprašanjem migracij preko srednjesredozemske poti. Svet za zunanje zadeve je izpostavil pomen enotnosti libijskega naroda in ozemeljske celovitosti države ter ponovno izrazil podporo libijski vladi nacionalne enotnosti.

 

Ministri so glede Egipta razpravljali o razmerah v državi in odnosih med EU in Egiptom. Razprava se je osredotočila na nadaljnji razvoj odnosov z Egiptom, ki je opredeljen znotraj partnerskih prioritet pri čemer so največ pozornosti namenili krepitvi gospodarskega sodelovanja, zaskrbljenosti EU nad stanjem človekovih prav in odnosa do civilne družbe v Egiptu ter potrebi po večji pozitivni vlogi Egipta v regiji.

 

Svet za zunanje zadeve je tudi nadaljeval razpravo o bližnjevzhodnem mirovnem procesu, pri čemer so ministri večino pozornosti namenili nadaljevanju aktivnosti po januarski konferenci v Parizu in zaskrbljenosti nad slabšanjem položaja, ki ne pripomore k učinkovitemu iskanju možnosti za napredek bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Minister Erjavec je izrazil zaskrbljenost nad negativnim razvojem dogodkov na terenu ter pozval k nadaljevanju enotnosti EU in močnih sporočil, usmerjenih v spoštovanje iskanja rešitve dveh držav, spoštovanje mednarodnega prava in uresničevanja resolucij Varnostnega sveta OZN.