Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec v Kranju o gospodarski diplomaciji

2. februar 2017 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je na Gospodarski zbornici Slovenije, Območni zbornici za Gorenjsko, srečal z gospodarstveniki. Predstavil je aktivnosti ministrstva za zunanje zadeve in gospodarske diplomacije kot pomoč podjetjem. 

 

˝Regionalni, evropski in globalni odnosi se pomembno spreminjajo, tako v političnih, ekonomskih, varnostnih kot tudi geostrateških dimenzijah," je v nagovoru poudaril minister Erjavec in orisal aktualno sliko mednarodnega okolja. S številnimi izzivi se sooča tudi Evropska unija, ki pa navkljub temu ostaja "garant naše stabilnosti in tudi varnosti,˝ je še dodal minister Erjavec. Tudi v takem kontekstu si Slovenija, kot država z izrazito izvozno usmerjenim gospodarstvom, še naprej prizadeva za dobre odnose z državami, ki predstavljajo naša tradicionalna tržišča, pa tudi tistimi, ki bi to lahko šele postala. 


V tej luči je minister poudaril zavezanost diplomacije k podpori gospodarstva, pri čemer gospodarska diplomacija ostaja ena od prioritet slovenske zunanje politike. Pri predstavitvi sredstev in inštrumentov, ki so pri tem na voljo, je še posebej izpostavil vhodno-izhodne delegacije in načrte le-teh za letošnje leto ter izvedbo mešanih komisij za gospodarsko sodelovanje. Podjetja je povabil, da se v te formate, ki praviloma vsebujejo tudi gospodarske delegacije, aktivno vključujejo.

 

Interesi gospodarstva bodo tudi eden pomembnih kriterijev pri sprejemanju odločitev glede širjenja naše mreže po svetu, ki trenutno obsega 53 diplomatskih predstavništev in konzulatov.

 

V kontekstu javne diplomacije je minister Erjavec opozoril na letošnji že 12. Strateški forum Bled, v okviru katerega poteka tudi poslovni del, ter na mednarodni konferenci "Dan Afrike" in "Dan zalivskih držav", z močno gospodarsko komponento.