Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec ob 25-letnici odnosov med državama gostil britanskega kolega Johnsona

Ljubljana, 11. januarja 2017 - Minister Karl Erjavec je ob 25-letnici priznanja, vzpostavitve diplomatskih odnosov in vzajemnega odprtja veleposlaništev v Ljubljani in Londonu gostil ministra (sekretarja) za zunanje in Commonwealth zadeve Združenega kraljestva Borisa Johnsona. Ministra sta v pogovorih pozornost namenila zlasti dvostranskim političnim in gospodarskim odnosom, Zahodnemu Balkanu, odnosom med Rusko federacijo in EU ter drugim aktualnim temam, še posebej izstopu Združenega kraljestva iz EU. Minister Erjavec je britanskemu kolegu predstavil tudi stališča Slovenije glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Zaključni del današnjega obiska je bila prireditev ob 25. obletnici diplomatskega sodelovanja med državama, ki jo je v Narodni galeriji pripravilo Veleposlaništvo Združenega kraljestva v Republiki Sloveniji.

 

Ministra sta uvodoma ocenila, da so odnosi med državama dobri in prijateljski, brez odprtih vprašanj. Slovenija in Združeno kraljestvo sta v 25ih letih vzpostavili dobro sodelovanje na številnih področjih, v okviru diplomacije zlasti na področju multilaterale, sicer pa na področju kulture, umetnosti in znanosti. Združeno Kraljestvo je po obsegu trgovine 14. zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, vrednost skupne blagovne menjave je v letu 2015 znašala 884,9 milijonov evrov, pozitiven trend pa se je nadaljeval tudi v letu 2016. V zadnjih dveh letih se je gospodarsko sodelovanje tako povečalo za 18 odstotkov, ministra pa sta potrdila prizadevanja za nadaljnjo krepitev gospodarskega, storitvenega in naložbenega sodelovanja.

 

Minister Erjavec je poudaril, da Slovenija spoštuje in hkrati obžaluje odločitev britanskih volivcev za izstop Združenega kraljestva iz EU. Kljub tej odločitvi pa želi Slovenija nadaljnje krepiti dvostranske odnose z Združenim kraljestvom in dialog v obstoječih zavezništvih (OZN, NATO, OVSE). Minister Johnson je potrdil, da bo Velika Britanija izstopila iz EU in hkrati dodal, da ob tem ne bodo zapustili Evrope.

Ministra sta izmenjala poglede na odnose med Rusko federacijo in EU ter posebno pozornost namenila razmeram na Zahodnem Balkanu, glede katerih sta se strinjala, da niso najboljše in da je za države regije ključna evroatlantska prihodnost. Minister Erjavec je britanskemu kolegu tudi pojasnil stališče Slovenije glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ter poudaril pomen tovrstnega mirnega reševanja sporov za regijo.

 

V okviru praznovanja 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama sta ministra v Narodni galeriji v Ljubljani nagovorila številne udeležence. V svojem nagovoru je minister Johnson povedal, da je bil v Sloveniji nazadnje leta 1991 kot novinar, ko so nekateri hoteli preprečiti, da bi država razglasila neodvisnost in samostojnost. Izrazil je zadovoljstvo, da jim to ni uspelo. "Zgodba Slovenije je velika zgodba o uspehu," je poudaril ter Slovenijo označil za "dinamično, odprto in moderno evropsko državo, ki je polna izjemnih športnikov".

 

Minister Erjavec poudaril, da "Slovenija nikoli ne bo pozabila poteze Združenega kraljestva, da jo je priznalo kot samostojno državo," in dodal, da je priznanje s strani evropskih in drugih držav Sloveniji odprlo vrata za članstvo v Organizaciji Združenih narodov, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, zvezi Nato in EU. "Slovenija ni le država izjemnih športnikov, ampak tudi zelena, inovativna in vsestransko ozaveščena država izjemno talentiranih ljudi" je svoj nastop zaključil minister Erjavec.

 

Združeno kraljestvo je Slovenijo priznalo 15. januarja 1992 skupaj z večino drugih držav takratne Evropske skupnosti.