Skoči na vsebino

NOVICA

XIII. zasedanje slovensko-ruske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje

Brdo pri Kranju, 18. november 2016 – na Brdu pri Kranju je danes potekalo XIII. plenarno zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki sta ga vodila slovenski zunanji minister Karl Erjavec in minister za zveze in množične komunikacije Ruske federacije Nikolaj Nikiforov.

 
Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, a se slabitev makroekonomskih parametrov na ruskem trgu ter razvoj odnosov med EU in Rusko federacijo odražajo tudi na obsegu gospodarskega sodelovanja med državama. Namen zasedanja medvladne komisije je bil pregled aktualnih gospodarskih odnosov ter opredelitev perspektivnih področij sodelovanja z namenom zaustavitve trendov padanja gospodarskega sodelovanja med državama, ki se kažejo predvsem v lokalizaciji proizvodnje v Rusiji in skupnem nastopu na tretjih trgih. Minister Erjavec je ocenil, da "je bilo današnje srečanje izjemno uspešno.˝
 
Minister Erjavec in minister Nikiforov sta se strinjala, da so bilateralni odnosi med Slovenijo in Rusijo dobri. Slovenija zagovarja nujnost dialoga z Rusko federacijo in konstruktivnega angažiranja ter pristopa do reševanja problemov.
 
V okviru zasedanja medvladne komisije sta se strani dogovorili za razširitev programa pomembnejših projektov med državama tudi na projekte skupnega sodelovanja na tretjih trgih. Po uskladitvi programa so bili s seznama umaknjeni neaktualni projekti in na novo uvrščeni 4 novi projekti s področja industrije ter 1 projekt skupnega nastopa na tretjih trgih na področju IKT. V okviru zasedanja je bil med nekaterimi slovenskimi podjetji in ruskim partnerjem podpisan memorandum o sodelovanju na tretjih trgih.