Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Okrogla miza – Mladi, ustvarjalci prihodnosti?

Sreda, 9. november 2016 - V ponedeljek, 14. novembra 2016, bo ob 17. uri v atriju ZRC SAZU potekala okrogla miza v soorganizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in Evro-sredozemske univerze (EMUNI) na temo perspektiv za mlade južnega Sredozemlja in širše. Udeležili se je bodo mladi iz več sredozemskih držav, z glavnimi govorci iz Egipta, Maroka in Slovenije. Razpravi bo sledilo druženje ob koncertu Tria Nur, ki bo priložnost za navezavo stikov med mladimi z obeh bregov Sredozemlja. Razpravo bosta otvorila državna sekretarka Ministrstva za zunanje zadeve Darja Bavdaž Kuret in predsednik EMUNI prof. dr. Abdelhamid El-Zoheiry.

 

Osrednja gostja je novinarka Heba Afify, ena vodilnih glasov mlade generacije v Egiptu in soustanoviteljica časopisa Mada Masr, prodornega in pogumnega projekta, ki je vzklil leta 2013 na vrhuncu egipčanskih protestov in polarizacije. Poleg nje bodo s publiko spregovorili tudi Mehdi Nassih, mlad podjetnik in član globalnih ekonomskih pobud iz Maroka, Tea Jarc, aktivistka in trenerka na področju mladine, in Tilen Tomazin, pravnik in član civilnih pobud.

 

Gre za skupen projekt Ministrstva za zunanje zadeve in EMUNI v okviru Pozitivne agende za mlade – pobude, ki jo je Slovenija v zadnjem letu uspešno razvila in implementirala na Zahodnem Balkanu in jo želi sedaj razširiti na celotno Sredozemlje, od koder izhaja večina trenutno najbolj perečih izzivov, od migracij do radikalizacije. V državah južnega Sredozemlja je več kot polovica prebivalstva mlajšega od 30 let, a nimajo dovolj vzvodov napredka. Cilj pobude je odvračanje mladih od negativnih opcij in zagotavljanje pozitivnih priložnosti – izobrazbo, zaposlitev, uspeh, družbeno vključenost. Investiranje v mlade v naši soseščini je investiranje v naše prihodne sogovornike in sovoditelje.

 

Okrogla miza bo naslovila vprašanje, ali imajo mladi na voljo dovolj prostora in ustrezna sredstva, da privedejo do želene prihodnosti. Odgovorila bo tudi na ostala povezana vprašanja. Kdo sploh so »mladi«? Kakšne politike zahtevajo? S kakšnimi izzivi se srečujejo po vsem Sredozemlju? Kako se jih je mogoče lotiti skupaj?

 

EMUNI, s sedežem v Piranu, je eden prednostnih projektov Unije za Sredozemlje, ki povezuje EU in države južnega Sredozemlja. S svojo široko mrežo sredozemskih univerz zagotavlja bolj poenoten in učinkovit visokošolski in raziskovalni prostor v Sredozemlju. Letos je vzpostavil tudi nov podiplomski program o podjetništvu in inovacijah v Sredozemlju. S svojimi programi, raziskavami in mreženjem pomembno prispeva k opolnomočenju mladih v Sredozemlju in hkrati krepi vidnost Slovenije v tej regiji.

 

Medijski program:

 

Ponedeljek, 14. november 2016

 

17.00 Pozdravni nagovor državne sekretarke Ministrstva za zunanje zadeve Darje Bavdaž Kuret in predsednika EMUNI prof. dr. Abdelhamida El-Zoheiryja

 

Sledi okrogla miza in razprava:
Heba Afify, novinarka in soustanoviteljica neodvisnega časopisa Mada Masr, Egipt
Mehdi Nassih, podjetnik in član globalnih ekonomskih pobud Maroko/Španija
Tea Jarc, aktivistka in trenerka na področju mladine, Slovenija
Tilen Tomazin, pravnik in član civilnih pobud, Slovenija


19.00 Koncert Tria Nur (Mahmud Al Khatib, Marko Korošec in Polona Bizjak) in sprejem

 

FOTOTERMIN

Kraj: Atrij, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Novi trg 3, Ljubljana