Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec gost zasedanja Slovensko – ruskega poslovnega sveta

Ljubljana, 7. november 2016 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je danes udeležil zasedanja Slovensko – ruskega poslovnega sveta. Gre zdaj že za skorajda redno letno srečanje s slovenskimi podjetji, ki poslujejo z Rusko federacijo in je primarno namenjeno pregledu stanja gospodarskih odnosov z Rusijo ter predlogov za njihov razvoj. Zasedanje je tudi letos potekalo na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer sta predstavnike zbranih podjetij in ministra pozdravila generalni direktor GZS Samo Hribar Milič ter predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta Janez Škrabec.

 

Minister Erjavec je izpostavil, da so odnosi med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo tradicionalno dobri in na prijateljski ravni. Ruska federacija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, a vendar se slabitev makroekonomskih parametrov v Ruski federaciji ter razvoj odnosov med EU in Rusko federacijo odražajo tudi na obsegu gospodarskega sodelovanja med državama.


V luči odločitve Evropskega sveta iz leta 2014 o povezanosti sankcij s polno implementacijo Sporazumov iz Minska, sankcije proti Ruski federaciji ostajajo v veljavi.  V okviru EU se bomo še vračali k razpravam o odnosih z Rusijo, vključno z vprašanjem nadaljnjih omejevalnih ukrepov. Slovenija zagovarja nujnost dialoga z Rusko federacijo in konstruktivnega angažiranja ter pristopa do reševanja problemov.


Slovenija si s stiki na visoki in najvišji politični ravni prizadeva za poglobitev odnosov med državama, kjer je ena glavnih tem vedno prav gospodarsko sodelovanje.


Medvladna komisija za gospodarsko sodelovanje je eno izmed pomembnejših orodij našega povezovanja z Rusko federacijo, poleg tradicionalnega vsakoletnega srečanja ob Ruski kapelici.


Prav naslednji teden, 17.-18. novembra, bo v Ljubljani potekalo zasedanje Medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje, kateri sopredsedujeta z ministrom Nikiforovim. Tokratno srečanje na GZS je bilo tako med drugim namenjeno tudi pripravi tega dogodka. V okviru komisije se usklajuje program pomembnejših gospodarskih projektov med državama, ki trenutno vsebuje 34 skupnih projektov.