Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na ministrskem srečanju Globalne koalicije zoper Daesh v Washingtonu

Washington, 21. julij 2016 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se danes v Washingtonu udeležuje ministrskega srečanja Globalne koalicije zoper Daesh, ki poteka na povabilo ameriških državnih sekretarjev za zunanje zadeve in obrambo.

 

Zunanji in obrambni ministri so na skupnem plenarnem zasedanju pozornost namenili  naporom koalicije za pregon Daesh z ozemelj, ki jih nadzira v Siriji in Iraku, ter  stabilizaciji teh področij. Zunanji ministri so posebej razpravljali o mednarodnih prizadevanjih za mir v Siriji ter zoperstavljanju širjenja aktivnosti Daesh, še posebej v Libijo. Govorili so tudi o možnostih učinkovitega zoperstavljanja mednarodne skupnosti -  posebej koalicije -  globalni mreži Daesh ter krepitvi zavesti glede nacionalnih aktivnosti v boju proti Daesh.

 

Minister Erjavec je nastopil v razpravi o širših globalnih aktivnostih koalicije, saj so po njegovem mnenju "nedolžne žrtve in ranjeni v nedavnih terorističnih napadih v Nici in na Bavarskem najnovejši opomin, da se moramo na grožnjo, ki jo predstavlja Daesh, odzvati odločno, natančno in enotno."

 

Slovenija aktivno sodeluje, podpira in se pridružuje mednarodnim pobudam in ukrepom v boju proti terorizmu, sprejetim v okviru OZN, EU, Nato, OVSE in Sveta Evrope. Od leta 2014 sodeluje v Globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh, ki jo sestavlja 66 držav in organizacij, aktivnostim se je pridružil tudi INTERPOL. Cilj koalicije je poraz Daesh na vseh področjih, tako vojaško v Siriji in Iraku, kot tudi preprečevanje dostopa Daesh do finančnih in gospodarskih virov. Koalicija namenja posebno pozornost vprašanju tujih terorističnih borcev ter zoperstavljanju propagandi te teroristične organizacije. Poseben segment delovanja predstavljajo humanitarne aktivnosti.

 

"Vse države bi morale prevzeti svoj del odgovornosti v skupnih prizadevanjih mednarodne skupnosti," je opozoril minister Erjavec. Med slovenskimi aktivnostmi je minister posebej izpostavil pobudo za oblikovanje enotnega regionalnega pristopa na področju protiterorističnih aktivnosti na Zahodnem Balkanu (WBCTi – Western Balkans Counter-Terrorism Initiative). Veseli nas, da je bil WBCTi pobuda sprejeta tudi s strani EU ter zdaj predstavlja temeljni pristop EU do tega vprašanja.

 

Minister Erjavec je v svojem nastopu opozoril tudi na mlade, ki jim je potrebno zagotoviti jasno perspektivo, tako na področju blaginje, kot varnosti in spoštovanja človekovih pravic, saj "so mladi najbolj ranljiva skupina v procesu radikalizacije, obenem pa so ena od najbolj pomembnih skupin, ki se lahko odločno zoperstavi nasilni ideologiji Daesh."

 

Na donatorski konferenci za Irak, ki je včeraj potekala v Washingtonu, je Slovenija najavila donacijo v skupni višini 60.000 EUR (30.000 EUR letno za obdobje 2016 – 2017). Sredstva bodo posredovana preko Urada visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).

 

Ob robu zasedanja se je minister Erjavec sestal tudi z iraškim ministrom za zunanje zadeve Al-Jaafarijem, in poudaril podporo Slovenije naporom iraške vlade za zagotavljanje dolgoročne varnosti in stabilnosti Iraka, vključno z bojem proti Daesh. Ministra sta spregovorila o bodoči prisotnosti pripadnikov slovenske vojske v Iraku.