Skoči na vsebino

NOVICA

Na konferenci v Piranu sprejeli priporočila za strategijo Evro-sredozemskega prevajanja za dialog

Piran, 24. junij 2016 – Danes se je v Piranu zaključila dvodnevna konferenca z naslovom "Prevajanje za dialog", ki jo je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije skupaj s Fundacijo Anna Lindh (Anna Lindh Foundation – ALF) in Evro-sredozemsko univerzo (EMUNI).


Na konferenci so bili sprejeti trije glavni cilji k dolgoročni strategiji za prevajanje in medkulturni dialog v Evro-sredozemskem prostoru. Dogovorili so se, da bodo ustanovili sklad, ki bo podpiral prevajanje kot sredstvo medkulturnega dialoga v Evro-sredozemskem prostoru. Kot prispevke v tem skladu bi lahko pričakovali sredstva Evropske unije, Unesca, Svetovne banke, Googla ali Amazona.


Eden izmed ciljev, ki so ga sprejeli na konferenci, je stalno sodelovanje vseh udeležencev na področju prevajanja za medkulturni dialog. Med glavnimi predlogi je bilo spodbujanje izmenjave različnih prevajalskih pobud. Udeleženci so med drugim predlagali tudi razvoj biltenov in drugih komunikacijskih sredstev med obstoječimi dejavniki na področju ustvarjanja in prevajanja.


Kot zadnjega izmed treh glavnih ciljev konference so izpostavili prizadevanja za priznanje in promocijo prevajanja v vodilnih Evro-sredozemskih pobudah. Za uresničitev tega cilja so udeleženci predlagali posebne programe za organizatorje najrazličnejših dogodkov (npr. festivalov, knjižnih sejmov) ter ustanovitev posebnih priznanj in nagrad s področja prevajanja med severnimi in južnimi jeziki. Posebna pozornost bi bila namenjena delu pisateljev in drugih umetnikov, še posebej mladih ustvarjalcev in migrantov, ki bi tako najbolje lahko predstavili kulturno raznolikost in podporo njihovemu delu.


V zaključnem govoru sta udeležence nagovorila minister za kulturo Anton Peršak, ki je poudaril pomen prevajanja za razvoj jezika, in predsednica Fundacije Anna Lindh Elisabeth Guigou, ki se je zahvalila Ministrstvu za zunanje zadeve za soorganizacijo mednarodne konference in predlagala, da bi konferenca o prevajanju kot sredstvu medkulturnega dialoga postala stalnica.